GLOBUS

Njujorška policajka napadnuta samo zato što je muslimanka

Sve češći zločini iz mržnje

(M. M.)

8.12.2016

Gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio smatra da je Donald Trump najveći krivac za povećanje zločina iz mržnje u tom gradu.

New York se sve češće obračunava sa zločinima iz mržnje, a situacija se dodatno zaoštrila nakon što je muslimanka iz redova njujorške policije napadnuta.

- Rođena sam i odrasla sam ovdje. Tu sam da vas zaštitim - rekla je njujorška policajka Aml Eloskary nakon što je napadnuta.

Bill De Blasio, gradonačelnik New Yorka je rekao da mu se smučilo kada je čuo da je policjka napadnuta samo zato što je muslimanka.

Američki mediji učestoalo javljaju da su se zločini iz mržnje itekako povećali nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika.

Gradonačelnik je naglasio da je istragom utvrđeno da je napadač gurnuo njenog sina i prijetio da će ih zaklati.

- Morala je doživjeti kako čovjek njoj i njenom sinu govori da 'da se vrate u svoju državu'. Pa, ovo je njena država. Ona je Amerikanka, ona je Njujorčanka - rekao je ljutito De Blasio.

Nesretna policijka je naglasila da je postala policajka kako bi pokazala pozitivnu stranu Njujorčana.

- Muslimanka sam koja može raditi taj posao, koja je nepristrasna. Ja pomažem svima, bez obzira koje su religije i u šta vjeruju - navela je ona.

Zločini iz mržnje su u porastu u New Yorku, ali i ostalim savzenim državama. Samo u New Yorku je zabilježeno najmanje 40 napada od dana kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

- Da li krivim Donalda Trumpa zbog upotrebe govora mržnje tokom izborne kampanje? Apsolutno. On je to radio. To je činjenica - zaključio je De Blasio.