LIFESTYLE

Zavirite u Boeing kojeg Trump ne želi: "Ptica" vrijedna 800 miliona dolara (FOTO + VIDEO)

Američka vlada potpisala ugovor sa svjetski poznatom kompanijom

(A. S)

8.12.2016

Avioni sadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame, poznati kao "Air Force One" uskoro će biti zamijenjeni novijim modelom.

Još prošle godine američka vlada je potpisala ugovor s kompanijom "Boeing" o nabavci dva modela 747-8.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je nedavno digao buru, rekavši da će vlada platiti više od četiri milijarde dolara za avione.

"'Boeing' proizvodi novi 747 'Air Force One' za buduće predsjednike, ali mu je cijena van svake kontrole - više od četiri milijarde dolara. Otkažite porudžbinu! - napisao je Tramp na Twitteru, prenosi Reuters.

“Air Force 1” je jedan od najvidljivijih simbola SAD, dok je na web-stranici kompanije “Boeing” navedeno da američki predsjednici koriste njene avione od 1943. godine.

Detalji o ukupnoj vrijednosti novog ugovora nisu objavljeni, ali je američka avijacija u januaru 2015. saopćila da će “Boeingov” 747-8 zamijeniti dva aviona “Air Force” koja se trenutno koriste za prijevoz američkog predsjednika.

Američka avijacija je ranije navela i da je za dva nova aviona izdvojila 1,65 milijardi dolara, a sa “Boeingom” je u januaru ove godine potpisala prvi ugovor vrijedan 25,8 miliona dolara.

Avioni 747-8, dugi 73 metara i s rasponom krila 68 metara, mogu da lete direktno od Washingtona do Hong Konga, 1.600 kilometara dalje nego sadašnja verzija aviona “Air Force One”.

Nešto kasnije, Trump je novinarima u Njujorku rekao da je smiješno kako "Boeing" određuje cijene.

-          Želimo da 'Boeing' zaradi mnogo novca, ali ne toliko - kazao je Trump, koji će zvanično stupiti na dužnost predsjednika SAD 20. januara 2017.

Predsjednička letjelica će imati ugrađene i sisteme za dopunu goriva u letu, što sada nije slučaj.

Bit će tu i novih sistema za komunikacije, ometanje eventualnih napada, većih tankova za gorivo, jer predsjednički avion nikada ni izbliza ne prevozi onoliko putnika koliko prevozi avion namjenjen komercijalnom saobraćaju.