BIZNIS

Potpisan Ugovor o sufinansiranju Projekta instaliranja solarnih panela

Na štalskim objektima na području Hercegbosanskog kantona

Fena

8.12.2016

Potpisivanje Ugovora o sufinansiranju Projekta instaliranja solarnih panela na štalskim objektima na području Hercegbosanskog kantona (HBK) upriličeno je u četvrtak u Livnu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 38.502,01 KM, dok se Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBK-a obavezalo sufinansirati 80 posto ili 30.800,00 KM od ukupne vrijednosti projekta, a korisnik će osigurati preostali iznos.

Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBK-a Ivica Brešić i predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa "Pramenka" Vinko Batinić.

Kako je saopćeno iz Vlade HBK-a, ovim se Ugovorom nakon donošenja Odluke o odabiru projekta od 21. novembra 2016. godine po provedenom Javnom pozivu udrugama poljoprivrednih proizvođača za sufinansiranje Projekta instaliranja solarnih panela na štalskim objektima na području HBK-a, sufinansira Projekt instaliranja solarnih panela na sedam (7) štalskih objekata za smještaj ovaca, koza i goveda koji nemaju osiguran priključak električne energije smještenih na području kantona.

Cilj takvih projekata je iskoristiti prirodne pretpostavke za korištenje sunčane energije kod štalskih objekata koji nemaju osiguran priključak električne energije, te na taj način ostvariti dobre pretpostavke za održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje na području HBK-a, stoji u saopćenju.