BIZNIS

FIPA: Kvalitetno odgovoriti na upite prezentirajući situaciju u BiH

Upitnik od Evropske komisije

Fena

8.12.2016

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) će, u skladu s uputstvima Direkcije za evropske integracije BiH odgovoriti na postavljena pitanja u Upitniku za članstvo BiH u EU, a koja se tiču rada Agencije u oblasti privlačenja stranih investicija.

- U principu niko se ne treba plašiti pitanja iz Upitnika, najvažnije je kvalitetno odgovoriti na upite prezentirajući trenutnu situaciju u BiH na osnovu postavljenih pitanja – kazali su Feni u Agenciji FIPA.

Što se tiče podataka o prilivu stranih ulaganja, kako navode, nadležna institucija je Centralna banka BiH čije podatke koristi FIPA. Napominju da FIPA neće odgovarati na statističke podatke vezano za priliv stranih ulaganja u BiH.

- Ukoliko govorimo o prilivu stranih ulaganja, jedini relevantni podaci za ovu oblast su podaci Centralne banke BiH. Stoga nema mjesta za bilo kakvo usklađivanje ukoliko koristimo podatke samo jedne institucije – naveli su iz FIPA-a.

Bosna i Hercegovina će sutra dobiti Upitnik od Evropske komisije. Upitnik sadrži detaljan popis pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sustavom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU.