GLOBUS

Šta se dešava? Kina gomila vojsku na granici sa Indijom

Napeto i u Aziji

Redakija

8.12.2016

Kanwa Asian Defense, portal specijaliziran za vojna pitanja, napisao je u utorak da kineska vojska postavlja rakete i mlažnjake na granici s Indijom, piše UPI.

Oružja su postavljena u područjima Tibeta i zapadne regije Xinjiang uz kontrolne te sisteme ranog upozoravanja, navedeno je u izvještaju. 

Kanwa je citirao izvor iz Indijskog ratnog zrakoplovstva koji je naveo da su kineske jedinice postavile Jian-11, Jian-10 te Kongjing-500.

Shenyang J-11 je mlaznjak koji je Kina proizvela 1998. godine. Izgrađen je kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije kao što su McDonnel Douglas F-15 Orao te Eurofighter Typhoon. 

Chengdu J-10 je laki lovac-mlaznjak dok KJ-500 može biti opremljen sistemom ranog upozoravanja. U gradu Korli u Xinjiangu, Kina je navodno postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a u gradu Hotanu na sjeverozapadu Xinjianga, Kina je postavila J-10 te strateški bombarder H-6K.

Vojska je podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori. Andrei Chang, osnivač Kanwe, izjavio je da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada.

Kina je najveći saveznik Pakistana, koji je decenijama gotovo pa na ratnoj nozi sa Indijom, pa se gomilanje vojske na granici može protumačiti kao poruka indijskim vlastima.