BIZNIS

Afera "Dieselgate": Sedam država pod istragom EU

zbog neuspješnog rješavanja problema varanja na testovima emisije štetnih gasova

(A. S.)

8.12.2016

Evropska komisija pokrenula je danas sudski postupak protiv sedam država, među kojima su Njemačka i Britanija, zbog neuspješnog rješavanja problema varanja na testovima emisije štetnih gasova iz automobila, poznatog pod nazivom "dieselgate", poslije skandala u Volkswagenu.

Evopska komisija danas preduzima pravne akcije "protiv sedam zemalja članica zbog toga što nisu uspjele da ispune svoje obaveze predviđene zakonom Evropske unije", navodi se u saopćenju Komisije.

Njemačka, Britanija, Španija, Luksemburg su optuženi zbog toga što njemačkom Volkswagenu (VW) nisu odredili istu vrstu kazne kao onu s kojom se ta kompanija suočila u SAD zbog korištenja nezakonitog softvera za maskiranje emisije štetnog azotnog oksida na laboratorijskim testovima, prenosi agencija Reuters.

Protiv Češke, Litvanije i Grčke je, također, otvorena istraga, jer njihovo nacionalno zakonodavstvo čak i ne predviđa mogućnost kažnjavanja evropske automobilske industrije u slučaju potencijalnih prekršaja.

"Dieselgate" skandal je izbio u septembru 2015. godine kada je VW priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.