LIFESTYLE

Rast Facebooka: Kupili su 68 kompanija i potrošili više od 23 milijarde dolara

Investicije najpopularnije društvene mreže

Redakcija

8.12.2016

Tri najveće i najpoznatije akvizicije Facebooka uključuju kupovinu Instagrama u aprilu 2012. koja je bila teška milijardu dolara, zatim preuzimanje WhatsAppa za nevjerojatnih 19 milijardi dolara te kompanije specijalizirane za virtualnu stvarnost Oculus.

No, osim ovih dobro poznatih akvizicija, malo je poznato da je ova kompanija od 2005. godine do danas preuzela čak 68 kompanija – za veliki broj akvizicija nikada nisu objavljene cifre koje je Facebook platio, dok je Zuckerberg kompanije čiji su iznosi poznati platio više od 23 milijarde dolara tako da, kada bi u to uključili i preuzimanja kompanija čiji nam iznosi nisu poznati, ukupan iznos još bi se dosta povećao.

Prvu kompaniju kupili su još u avgustu 2005. godine te su za AboutFace platili 200.000 dolara, nakon toga su 2007. kupili Parakey, kompaniju za razvoj offline aplikacija, 2008. za 31 milion dolara preuzeli su ConnectU, a godinu dana poslije za 47,5 miliona FriendFeed.

Tokom 2010. broj akvizicija, kao i iznosi koje je ova kompanija trošila za njih višestruko su se povećali. Na stranici TechWyse objavljena je infografika na kojoj su nabrojene sve dosadašnje Facebookove akvizicije – od navedenog preuzimanja AboutFacea prije jedanaest godina pa do Nascent Objectsa koju je Zuckerbergova kompanija preuzela prije nekoliko mjeseci za nepoznati iznos.

Ova je infografika zanimljiva jer putem nje možemo pratiti i trendove na tehnološkom tržištu - prve akvizicije bile su vezane uz društvene mreže, da bi tokom godina Facebook kupovao kompanije za razvoj internetskih i mobilnih aplikacija, pohranu podataka i hosting, lokacijske servise i slično.

Nakon kupovine Instagrama, koja se pokazala odličnim potezom, Zuckerberg je nedugo nakon toga kupio i još jednu kompaniju za dijeljenje fotografija - Lightbox.

Što se ostalih preuzimanja tiče, treba izdvojiti i sto miliona dolara koliko su platili za Face.com, platformu za prepoznavanje lica i fb.com domenu za koju su dali deset miliona dolara.

Kompanije koje su kupili u posljednje dvije godine pokazuju nam smjer i neke trendove za budućnost ove kompanije – s već spomenutom kupovinom Oculusa jasno je kako se Zuckerberg okreće virtualnoj stvarnosti, kupovina kompanije ProtoGeo Oy pokazuje kako i Facebook namjerava ući na sve popularnije tržište aplikacija za fitness, LiveRail kojeg su platili 500 miliona dolara i QuickFire potvrđuju kako će se ova društvena mreža sve više orijentirati na video sadržaj, a preuzimanje kompanije Wit.ai pokazuje nam da su zainteresirani i za prepoznavanje govora.

Facebook se tokom dvanaest godina razvio od ideje o povezivanju studenata do društvene mreže koja će uskoro imati više od dvije milijarde korisnika, a koliko su narasli možemo vidjeti po broju i iznosu akvizicija te je sigurno kako će Zuckerberg sa šopingom nastaviti i u budućnosti. Popis svih kompanija koje je Facebook kupio pogledajte ovdje.