BIZNIS

Šarović: "Plavi dizel" potreban poljoprivrednicima u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko

Fena

8.12.2016

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović  danas je u Sarajevu izjavio novinarima "da 'plavi dizel' ostaje na jednoj vrsti čekanja".

- Možda  čeka pitanje akciza na alkohol i alkoholna pića. Možda, vidjet ćemo - rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, MMF ne preporučuje vlastima BiH ovu mjeru "ali nije u tom smislu postavio ni bilo kakav uslov kroz Pismo namjere i to se može potpuno jasno vidjeti".

- Prethodno pitanje je zakon o akcizama. Ušli smo u jednu vrlo, vrlo tešku situaciju oko uopšte aranžmana s MMF-om - ocijenio je ministar Šarović.

Kaže da i dalje stoji na stanovištu da je "plavi dizel" potreban poljoprivrednicima u BiH, dodajući da je to zaključak i Parlamentarne skupštine, odnosno Predstavničkog doma parlamenta BiH, Doma naroda.

Navodi da je to zaključak ministarske konferencije, ministra Šemsudina Dedića, ministra Steve Mirjanića i njega iz aprila ove godine.

- Od toga ne odustajem, to je moj stav. Da li ću ja i oni drugi koji se zalažu za ovu mjeru u tome uspjeti, to ponajviše zavisi od predstavnika Vlade RS-a u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje i stava Vlade RS-a, koja smatra da ima sasvim  dovoljno novca  za poljoprivrednike, da im dodatni novac ne treba, da imaju svoj „plavi dizel“ i da ne osjećaju potrebu za podršku poljoprivrednicima i s ovom mjerom koja je predložena od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i koju preporučuje parament BiH- rekao je Šarović.