GLOBUS

Donald Trump imenovao u svoju vladu osobu koja doslovno može uništiti svijet

Klimatske promjene i kineska prevara

M. D.

8.12.2016

Novi predsjednik SAD Donald Trump namjerava imenovati Scotta Pruitta na mjesto direktora Agencije za zaštitu okoliša, što je izazvalo pravu buru negodovanja u SAD.

Donald Trump je promijenio ili ublažio mnoge svoje stavove nakon pobjede na izborima u SAD, ali pri jednom ostaje dosljedan sebi.

Naime, novi predsjednik SAD očito čvrsto vjeruje kako je kompletna priča o klimatskim promjenama zapravo prevara Kineza, te da je klima na Zemlji i dalje ista.

U intervjuu za New York Times, međutim, Trump je najavio da se Amerika ipak neće povući iz Pariškog sporazuma o klimi, te je najavio da će kompletan dokument vrlo pažljivo pregledati i proučiti. 

Međutim, ova izjave ipak ne znače da je Trump odustao od priče da su klimatske promjene zapravo prevara.

Naime, novi predsjednik SAD planira imenovanje Scotta Pruitta na čelo Agencije za zaštitu okoliša. Ono što je paradoksalno u ovoj priči jeste da je Pruitt veliki protivnik ideje o klimatskim promjenama, odnosno misli da ljudi nisu odgovorni za globalno zagrijavanje.

Prema podacima NASA, čak 97 posto svjetskih naučnika koji se bave klimom i njenim promjenama, tvrdi da se Zemlja svake godine zagrijava i da je glavni razlog za to sagorijevanje fosilnih goriva. Deset najtoplijih godina u historiji planete bile su u posljednjih 12 godina, a studije pokazuju kako se led na Grenlandu i Antarktiku rapidno topi. To je dovelo do toga da se nivo svjetskih okeana podigao za sedam centimetara u posljednjem vijeku.

Međutim, naučne studije i činjenice ne znače mnogo Trumpu, koji i dalje misli da se tu radi o nekoj kineskoj prevari, pa u tom duhu na mjesto šefa Agencije za zaštitu okoliša imenuje osobu koja ima slične vidike.

Možda je sve najbolje opisao Bernie Sanders, koji se oglasio povodom Trumpove najave da će postaviti Pruitta u svoju vladu.

"Kompletan rad gospodina Pruitta pokazuje ne samo da se radi o osobi koja ne vjeruje da se dešavaju klimatske promjene, već je on neko ko ima jako bliske veze sa industrijom fosilnih goriva i želi Ameriku učiniti dodatno ovisnom o njima", rekao je Sanders.

Upravo je industrija uglja i pogotovo nafte glavni krivac za jako spore promjene u borbi protiv fosilnih goriva. Kroz naftu i ugalj se okreću stotine milijardi dolara svake godine, a velike svjetske korporacije bi, izgleda, prije žrtvovale kompletnu planetu, nego svoju zaradu.