BIZNIS

Mljekara MFS-Trade obilježava 11 godina provedbe projekta održivog razvoja

Dnevno isporučuju 1.000 litara mlijeka

Fena

8.12.2016

Domaća nevladina humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus (MFS - Emmaus) ovog mjeseca bilježi 11 godina od implementacije projekata održivog razvoja i pokretanja mljekare "MFS-Trade" u Klokotnici, općina Doboj Istok.

Za mljekaru trenutno radi 50 kooperanata koji dnevno isporučuju 1.000 litara mlijeka. Osim plasmana visokokvalitetnog jogurta, pavlake, sireva i drugih mliječnih proizvoda u trgovinama i tržnim lancima, ova mljekara snabdijeva i Emmausov Prihvatni centar "Duje" u Klokotnici u kojem je smješteno 420 korisnika, Narodnu kuhinju u Doboju te djecu u Internatskom smještaju u Srebrenici, kao i u dnevnim centrima za djecu u Srebrenici i Zvorniku, saopćeno je iz mljekare "MFS-Trade".

- Ove godine smo povećali preradu mlijeka na 1.000 litara dnevno, odnosno 30.000 litara mjesečno, tako da u 2016. možemo očekivati ukupan otkup više od oko 350.000 litara, što je povećanje od gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu - kazao je direktor mljekare "MFS-Trade" Ahmet Ibranović, dodavši da je u mljekari 11 stalno zaposlenih.

- Mlijeko koje se preradi u mljekari zadržava izvorni kvalitet, okus i miris, što podrazumijeva da u svojoj ponudi ima proizvode kakvi se rijetko nađu na tržištu, potpuno svježi, prirodni, bez konzervansa, i različitih hemijskih dodataka. Zarade kooperanata zavise od količine i kvaliteta mlijeka, ali prosječno to iznosi između 200 - 1.500 KM. Vrijedi spomenuti da je značajnom broju kooperanata olakšana proizvodnja mlijeka kroz pomoć i olakšice u nabavci stoke - pojašnjava Ibranović.

Proizvodi mljekare d.o.o. "MFS-Trade" mogu se naći u svim većim tržnim centrima Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko–Dobojskog kantona, i u svim manjim i većim trgovinama, restoranima kao i firmama koje imaju vlastite kuhinje.

- Naši instalirani kapaciteti su prerada 5.000 litara dnevno. Nastojat ćemo povećati proizvodnju, a trenutno radimo na uvođenju novih proizvoda u skladu sa potrebama tržišta i zahtjevima kupaca - istakao je Ibranović.