GLOBUS

Tim Hillary Clinton priznao: Ruski hakeri nisu pomagali Trumpu

Službe bez ikakvih dokaza

Redakcija

8.12.2016

Saradnici Hillary Clinton priznali su da nema dokaza da su ruski hakeri pomogli novoizabranom predsjedniku SAD Donaldu Trumpu u trci za Bijelu kuću.

Glavni pravni savjetnik Izbornog štaba Hillary Clinton Marc Elias navodi da su tokom poslednje dvije nedjelje proveli mnogo vremena i uložili dosta truda kako bi otkrili tragove ruskog upada ili druge manipulacije glasovima, ali da takvih dokaza nema, prenio je "Politico".

Istovremeno, administracija predsjednika Baraka Obame saopćila je da su i američke obaveštajne službe došle do istog zaključka.

Predsjednik Centra za prevenciju kriminala John Lot istikao je za medije da američki uređaji za glasanje nisu spojeni sa internetom, tako da "udaljeni haker" nije u mogućnosti da promijeni nešto u njihovom radu, čak ni tehnički.

Direktor Centra za kompjutersku sigurnost pri Univerzitetu Michigan Alex Halderman, koji je ranije tvrdio da su rezultati izbora u tri države "podvrgnuti manipulacijama ili intervencijama hakera", sada priznaje da hakeri, najvjerovatnije, nisu uticali na ishod glasanja.

Istovremeno, upravnik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD Mike Rogers ocjenjuje da "krađa i objavljivanje dokumenata Nacionalnog odbora Demokratske stranke na internetu nisu uticali na ishod izbora".

Analitički portali podsjećaju da je priča o ruskim hakerima služila Clintonovoj da predstavi Trumpa kao "ruskog čovjeka", te da su iz Obamine administracije otvoreno prijetili Rusiji da će američki hakeri napasti ruske institucije.

I, zaista, od prošlog mjeseca neke vodeće ruske banke podvrgnute su hakerskim napadima, ali, kako navode portali, Rusi nisu zbog toga zvanično optužili Washington.