VIJESTI

Sitarski: Upitnik EU je prvi ozbiljan izazov pred Mehanizmom koordinacije

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara

Fena

8.12.2016

Bosna i Hercegovina je prve korake na putu integracije u Evropsku uniju započela sredinom prošlog desetljeća, skoro istovremeno sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Vremenom su, međutim, te države značajno uznapredovale na tom putu, a na njega je stupilo i Kosovo, unatoč otvorenom državnopravnom sporu sa Srbijom i nekoliko članica same EU. Ta činjenica ne treba obeshrabriti političke aktere u BiH, pošto je nekoliko značajnih koraka pređeno u posljednjih godinu i po dana – izjavio je član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, Milan Sitarski komentirajući sutrašnju predaju upitnika Evropske komisije bh. vlastima.

On napominje da će upitnik Evropske komisije biti među prvim ozbiljnim izazovima koji će se naći pred mukotrpno formiranim i još uvijek netestiranim mehanizmom koordinacije, tako da je nezahvalno prognozirati kako će on funkcionirati. 

- Iskustva Makedonije, Crne Gore i Srbije svjedoče da se period između prijema upitnika i odobravanja kandidacijskog statusa kretao između jedne i jedne i po godine, tako da ne bi bilo razočaravajuće ako BiH taj status dobije u prvoj polovici 2018. godine. Upozorava, međutim, iskustvo Albanije kod koje je taj period trajao čak četiri i pol godine, što bi svakako trebalo izbjeći – ističe Sitarski.