GLOBUS

Veliki protesti u Izraelu: "Srušen" Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer na udaru

Redakcija

8.12.2016

"Kralj Bibi" oboren je u Tel Avivu, na demonstracijama zbog obračuna izraelskih vlasti sa slobodom govora.

Oko četiri metra visoka pozlaćena statua izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tajno je postavljena u centru Tel Aviva, neposredno prije početka velikog protesta protiv izraelske "kulture rata protiv umjetničkog izražavanja".

Neobičan čin izazvao je kontroverzu i pokrenuo žučne rasprave na društvenim mrežama, piše Newsweek.rs.

1

Izlivena statua postavljena je ispred gradske skupštine na trgu Jicaka Rabina, izraelskog premijera koji je ubijen 1995. godine od strane ekstremno desničarskih izraelskih militanata.

Statua nazvana "Kralj Bibi" (Bibi je podugljiv nadimak izraelskog premijera) djelo je vajara Itaja Zalajta. Ovaj 37-godišnji umjetnik želio je da testira granice slobode govora u Izraelu, postavljajući statuu tipičnu za diktatorske režime.
 
"Uradio sam ovo kako bih provjerio jednu stvar: može li se to izvesti? Da li će to biti dozvoljeno i da li će biti sankcija?", rekao je Zalajt. 

Zelajt je statuu ciljno postavio na trg Jicaka Rabina, čovjeka koji je za mirovne pregovore sa Palestincima nagrađen Nobelovom nagradom.

Po svemu sudeći zvaničnici nisu bili previše entuzijastični povodom performansa, pa je izraelski ministar kulture čitav događaj na svom fejsbuk profilu okarakterisao kao "izraz mržnje prema Netanyahuu".

2
 
Kroz samo nekoliko sati od početka protesta, međutim, bjesna masa oborila je statuu i tako praktično nenamjerno napravila performans relevantan za čitav Bliski istok.

Korisnici društvenih mreža uporedili su neobični događaj sa rušenjem spomenika Sadama Huseina 2003. godine.

Konflikt između premijera Netanyahua i ljevičarskih organizacija traje već nekoliko godina, ali su se tenzije naglo pojačale nakon zakona kojim su ukinute subvencije kulturnim institucijama koje "nisu lojalne državi". Osim toga, Netanyahua optužuju da vodi najdesničarskiju vladu u istoriji Izraela, zbog čega se lijeva strana političkog spektra oseća sve opkoljenije.