VIJESTI

Softić: Osjeti se "vjetar u leđa" koji nam Evropska unija daje

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Fena

8.12.2016

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić je u izjavi Feni ocijenio da je dolazak evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i donošenje upitnika za BiH sasvim sigurno jedna od najznačajnijih stvari na evropskom putu BiH.

- To je, pretpostavljam, najosjetljiviji period našeg evropskog puta, jer zaista će on dovesti državu BiH pred ozbiljne dileme - da li je u stanju odgovoriti na nekoliko hiljada pitanja koja će biti vrlo precizno postavljena. Nas svakako može radovati činjenica da smo u toj fazi evropskog puta. Zajedno s određenom vrstom zadovoljstva koje imamo zbog toga, također postoji određena vrsta zapitanosti kako ćemo izaći na kraj sa svim ovim i da li smo spremni za to - kazao je Softić.

Dodao je da je to zaista jedno ozbiljno pitanje, "skoro identično pitanje koje smo sebi postavljali kada je Dragan Čović u februaru predao našu aplikaciju".

- I tada smo imali ozbiljne dileme u vezi s tim da li smo ispunili uslove koji su neophodni za predaju takve aplikacije, da li je ta aplikacija kredibilna. Ali evo, do kraja godine ipak smo došli i do ove faze - navodi Softić.

Prema njegovim riječima, ono što se osjeti u ovom procesu jeste ipak  "vjetar u leđa" koji nama Evropska unija daje.

- Ono što me najviše brine u narednom periodu, kada dobijemo ovaj upitnik, jeste presložen mehanizam koordinacije koji bi trebao da bude jako funkcionalan u smislu svih ovih potreba koje su pred nama, a on je usljed nekih političkih ograničenja koja su se postavljala tokom zadnje dvije-tri godine, prilikom tog beskonačnog usaglašavanja o mehanizmu koordinacije, dobio jednu formu koja je nezgrapna, rogobatna, koja je poprilično nefunkcionalna. To će, sasvim sigurno, biti jedan od najvećih izazova - istaknuo je Softić.

Potcrtao je da se, ukoliko postoji volja svih političkih subjekata, to može prevazići.

- To je, na neki način, moja najveća dilema hoće li ovakav mehanizam koordinacije uspjeti odgovoriti na ta pitanja. To su razlozi koji mogu biti objektivne prirode. Ostalo su razlozi koji mogu biti subjektivne prirode i to je ustvari spremnost naših institucija uopće da ovu fazu ispoštuju na način kako to EU traži – kazao je Softić.

On se nada da su institucije osposobljene i s te strane ne očekuje veće probleme.

- Mislim da ćemo u tom smislu biti efikasni, ali ovaj politički dio koji se tiče mehanizma koordinacije smatram za neki najveći izazov - zaključio je Softić.

Kaže kako vjeruje da će Dom naroda državnog parlamenta na sve zadaće koje budu pred njim vrlo brzo reagovati i ispuniti ih, te da ne očekuje da će Parlamentarna skupština BiH biti mjesto zastoja.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn bi 9. decembra trebao predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.