REGION

Drago Pilsel o prepucavanjima Zagreba i Sarajeva: Najprije pomesti ispred vlastitog praga

Ugledni hrvatski novinar i teolog za Avaz.ba

F. VELE

8.12.2016

Ugledni hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel, glavni urednik portala Autograf.hr, u razgovoru za Avaz.ba komentirao je sve intenzivnija prepucavanja Zagreba i Sarajeva, koja su kulminirala izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Gabar-Kitarović da je BiH prijetnja za Hrvatsku i da se hiljade boraca ISIL-a vraćaju u našu zemlju.

- Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, komentirao poruke predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Rekao je, među inim stvarima i ovo: "Hrvatskoj treba politika konflikta, nakon Srbije na red je došla BiH. Hrvatska temelji odnose na insinuacijama i netočnim informacijama. Izvještaj SIPA-e o kojem Grabar-Kitarović govori ne postoji" (...) "Hrvatska se sveti BiH zbog slučaja Orašje. Neka hrvatska predsjednica pogleda istini u oči kad su u pitanju žrtve u Jasenovcu" (...) "Ako Hrvatska predstavlja EU, da Bog da ja nikad ne otišao u nju". Mislim da je ovo jedno ružno i nepotrebno pretjerivanje predstavnika BiH vlasti - kaže Pilsel.

Nadalje, ističe da se prepucavaju i novinari (televizijski voditelji Senad Hadžifejzović i Zoran Šprajc), što, po njemu, ne dolikuje našoj profesiji jer oni nisu tu da brane ''nacionalne boje'' ili da bildaju mišiće nacije.

- Ukratko, smatram da bi bilo nužno spustiti loptu na teren i baviti se činjenicama. Hrvati, pa, Bošnjaci i Srbi, gdje god da žive, moraju pomesti najprije ispred vlastitoga praga, osobito kada je riječ o ratnim i drugim zločinima. Ja u ovim situacijama uvijek navodim riječi hrvatskih biskupa predvođenih pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem iz pisma u povodu 50. godišnjice završetka Drugog svjetskoga rata (1. maj 1995): ''Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju u vlastitoj zajednici? A zatim: kako okajati krivnju, kako zadobiti oproštenje Božje i ljudsko, mir savjesti i pomirenje među ljudima i narodima?'' - zaključio je Pilsel.