GLOBUS

Korupcijski skandal: Predsjednica Južne Koreje voljna podnijeti ostavku

Opozicija u parlamentu, u kojem ima većinu, podnijela prijedlog za opoziv

(A. S.)

8.12.2016

Opozicija u Južnoj Koreji formalno je danas u parlamentu, u kojem ima većinu, podnijela prijedlog za opoziv predsjednice Park Geun-Hye zbog istrage protiv njene prijateljice i savjetnice Choi Soon-sil, čime je zvanično počela procedura njenog smjenjivanja s funkcije.

Poslanici bi o prijedlogu trebalo da glasaju u roku od 72 sata od njegovog podnošenja.

Glasanje o opozivu predsjednice bilo je predviđeno za petak, ali je odgođeno pošto je predsjednica izjavila da će se sama povući s funkcije.

Analitičari vjeruju da opozicija, koja zajedno s nezavisnim poslanicima u parlamentu ima 171 od ukupno 300 poslaničkih mjesta, raspolaže s dovoljno poslanika da bi prijedlog o opozivu mogao biti usvojen, ali je za to potrebna dvotrećinska većina.

koreja-protesti
U Seulu više od mjesec traju protesti na kojima su građani tražili od predsjednice da podnese ostavku (Foto: EPA)

U slučaju da parlament izglasa opoziv, Ustavni sud ima rok od 180 dana da formalno razriješi funkcije Park Geun-Hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsjedničkih ovlaštenja.

Premijer Kim Bjong-Jun ostat će na funkciji do konačne odluke Ustavnog suda.

U Seulu više od mjesec traju protesti na kojima su građani tražili od predsjednice da podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savjetnici i prijateljici Choi Soon-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj utjecaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvjema fondacijama koje je kontrolirala.