VIJESTI

Gubici u bankarskom sektoru RS-a veći od 85 miliona KM

Potvrdio direktor Agencije za bankarstvo

Fena

7.12.2016

Na nivou ukupnog bankarskog sektora RS-a u prošloj godini je iskazan neto negativan finansijski rezultat u iznosu od 85,9 miliona KM.

Šest banaka su iskazale neto pozitivan finansijski rezultat u ukupnom iznosu od 59,5 miliona KM, dok su tri banke poslovale s finansijskim minusom od čak 145,4 miliona KM, potvrdio je večeras zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS-a Dragan Serdar.

Obrazlažući izvještaj o stanju u bankarskom sektoru RS-a u 2015.godini u Narodnoj skupštini, dodao je da su nekvalitetni krediti u bankama u RS-u iznosili 754,1 milion KM i bilježe rast za 74,6 miliona KM ili 11 posto u odnosu na kraj 2014.

I nekvalitetni krediti pravnih subjekata iznose 517,4 miliona i rasli su po stopi od 13 posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su kod fizičkih osoba bili 236,7 miliona KM sa rastom po stopi od šest posto.

Lani je učešće ukupnih nekvalitetnih kredita (15,56 posto) u ukupnim kreditima povećano  za 1,21 procentni poen u odnosu na kraj prethodne godine.

Bankarski sektor RS-a lani je činilo devet banaka, ali je Banka Srpske a.d. Banja Luka u privremenoj upravi od 16. novembra 2015.

Dominantno mjesto u vlasničkoj strukturi i dalje drži Austrija sa učešćem od 47,48 posto sa većinskim kapitalom u tri banke.

Po jedna banka je u većinskom vlasništvu akcionara iz Slovenije, Srbije i SAD (ukupno tri banke).

Tri banke su u većinskom vlasništvu domaćih akcionara (dvije banke su u većinskom privatnom vlasništvu) i na njih se odnosi 28,6 posto ukupnog akcionarskog kapitala bankarskog sektora.

Poslanici su loše stanje u bankarskom sektoru kritikovali i tokom rasprave o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS-a za 2015, ukazujući da je njegov učinak činjenica da su u RS propale dvije banke, a da postoje upozorenja da bi se entitetske nadležnosti novim zakonom o bankama mogle prenijeti na nivo BiH.

Narodna skupština RS-a rad nastavlja i sutra, kada će se poslanici izjasniti o razmatranim tačkama.