BIH

Vlada će utvrđivati minimalnu satnicu, ne poslodavci i sindikati

"Avaz" saznaje Federalna vlast pristupila izmjenama Zakona o radu

Autor:A. DUČIĆ

7.12.2016

Federalna vlada pristupila je izmjenama Zakona o radu FBiH, a o tome bi se danas trebalo raspravljati i na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH, saznaje "Dnevni avaz". Naime, namjera je da se predloženim izmjenama Zakona o radu uredi da je Vlada FBiH ta koja, uz konsultacije sa socijalnim partnerima, utvrđuje minimalnu satnicu u FBiH te je potom usklađuje s poslodavcima i sindikatima.

Socijalni dijalog

Ovo je, kako nam je rečeno, ujedno najkrupnija zakonska izmjena, budući da se bitno razlikuje od sadašnjeg modela, prema kojem poslodavci i sindikati u socijalnom dijalogu utvrđuju te praktično određuju minimalnu satnicu u FBiH, a Vlada je ta koja je samo usklađuje. Napomene radi, utvrđivanje minimalne satnice je krucijalno u određivanju minimalne plaće u FBiH, budući da se ona množi s fondom sati, a njih je, prema propisima, u mjesecu 176.

Naši izvori potvrdili su nam da je ova izmjena urgentno napravljena zbog činjenice da su masovne tužbe radnika u javnoj upravi, koji su tužili zbog dosadašnjih pogubnih poteza federalnih vlasti, dovele do toga da će samo federalni nivo u veoma kratkom periodu ostati bez 150 miliona KM, koliko je presuđeni iznos u korist svih onih koji su tužili.

- Masovne tužbe su pokrenute nakon što je prethodna federalna vlast 2012. sa sindikatima potpisala sporazum da se minimalna plaća smanjuje sa 348 KM na 315 KM. Tu je napravljena kardinalna greška jer se gledalo na iznos minimalne plaće, ali nije na satnicu, koja je osnov za određivanje plaća. Vlasti su, naime, morale izmijeniti Zakon o radu te Zakon o plaćama da bi pristupile potpisivanju ovakvog sporazuma. Ali to nisu uradile - rekao nam je izvor.

Nužna izmjena

Uporedo s ovim izmjenama Zakona o radu, kako saznajemo, uslijedit će i nužna zakonska izmjena prema kojoj Opći kolektivni ugovor ne može biti jači pravni akt od zakona, što trenutno jeste slučaj.

Tako će formulacija izmjene Zakona glasiti "ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuju se odredbe ovoga zakona".

Hoće li uspjeti ono što se nije desilo u januaru

Treba napomenuti da je aktuelni saziv Federalne vlade u januaru pokušao napraviti slične zakonske izmjene, ali su se pobunili sindikati, pa se od toga odustalo te se pristupilo pregovaranju novog Općeg kolektivnog ugovora. Sada je, međutim, prenose nam naši sagovornici, dobro upućeni u ovu problematiku, Vlada doslovno pritisnuta uza zid te mora donijeti navedene zakonske izmjene.

Šta govore brojke

2012. minimalna plaća smanjena sa 348 KM na 315 KM
150 miliona KM utuženi iznos koji mora platiti FBiH
176 sati propisani fond u mjesecu koji se množi sa satnicom