TENIS

Ovo su kandidati za novog trenera Novaka Đokovića

Sampras, Connors, Mancisidor, Mauresmo, Gilbert ili Edberg

(D. K.)

7.12.2016

Najbolji sbijanski teniser Novak Đoković i Nijemac Boris Becker od jučer i zvanično više ne sarađuju. Njih dvojica saradnju su započeli 2014. godine i za to vrijeme Novak je postao najdominantniji igrač u "bijelom" sportu.

Odluka o raskidu saradnje odmah je otvorila i licitaciju o novom treneru Đokovića. Po svemu sudeći, Marijan Vajda će i dalje ostati u Đokovićevom stručnom štabu i time nastaviti saradnju koja traje već deset godina.

Mediji su u prvi plan izbacili imena šestero trenera koji bi od 2017. godine mogli da zauzmu mjesto u stručnog štabu Đokovića.

1. Pete Sampras

novak-dokovic-i-pete-sampras

Novak Đoković i Pete Sampras

Legendarni američki teniser odavno slovi kao idol iz djetinjstva Novaku Đokoviću. Sampras je, prema Novakovom priznanju, bio prva opcija za trenera 2014. godine, ali se Đoković u dogovoru sa Vajdom tada ipak odlučio za Beckera. Amerikanac, koji je tokom karijere osvojio 14 Grand Slam titula, želi da se vrati u tenis.

2. Jimmy Connors

jimmy

Jimmy Connors

Još jedan legendarni američki teniser, vlasnik osam Grand Slam titula. Sarađivao je sa Andyjem Murrayem, Eugenie Bouchard, Marijom Sharapovom i Andyjem Roddickom.

3. Alejo Mancisidor

alejo

Mancisidor sa Garbine Muguruzom

Poznati 46-godišnji španski stručnjak je najpoznatiji po sjajnoj saradnji sa sunarodnicom Garbine Muguruzom, pobjednicom Roland Garrosa. Sa njom je sarađivao od 2010. do 2015. godine.

4. Amelie Mauresmo

maursemo

Amelie Mauresmo

Do maja ove godine je sarađivala sa Andyjem Murrayem, kada je morala zbog trudnoće da prekine saradnju. Teniski stručnjaci ističu da je upravo Francuskinja uspjela da sredi psihu Škota, koji je postao mirniji po temperamentu, ali i brži u igri. Mauresmo je sa Murrayem stigla do tri Grand Slam finala, dok je sa Marion Bartoli 2013. godine osvojila Wimbledon.

5. Brad Gilbert

gilbert

Brad Gilbert

Također bivši američki teniser. Sarađivao je sa vrhunskim teniserima kao što su Andy Murray, Andy Roddick, Kei Nishikori... Sa Agasijem je osvojio šest Grand Slam titula za osam godina saradnje, a Roddick je upravo s njim osvojio jedini trofej na turnirima velike četvorke. Posljednjih godina radi kao analitičar i komentator na raznim TV stanicama.

6. Stefan Edberg

edberg

Stefan Edberg

Šveđanin je tokom igračke karijere bio veliki rival Borisa Beckera, ali u trenerskom delu nije neko sa velikim iskustvom. Bio je u stručnom štabu Rogera Federera 2014. godine, ali, kako je objasnio Švicarac, više kao mentor, nego kao trener.