BIH

Kako je napušteno selo kod Vareša postalo novi dom travničkim farmerima

Avdo i Senad Fuško već 15 godina jedini su mještani Okruglice

A. KOVAČEVIĆ

7.12.2016

U mjestu Okruglica, tridesetak kilometara od Vareša, Avdo Fuško i njegov sin Senad prije 15 godina našli su se sasvim slučajno, goneći stoku. Zbog dobrih uvjeta, tu su se zaustavili, napravili farmu i svoj dom te tako postali jedini stanovnici ovog napuštenog sela. 

Njihovo porijeklo je, inače, iz sela Dub kod Travnika, a stočarstvo je, kažu, posao kojim su se bavili i njihovi pradjedovi i djedovi pa su oni samo nastavili tradiciju.

Drvene barake

- Krenuli smo sa stokom i ovdje smo stali. Pronašli smo dobru ispašu i uvjete i, evo, ostali tu punih petnaest godina. Za sada se ne namjeravamo vraćati. Na početku smo nas dvojica spavali u šatorima, a životinje napolju, a danas živimo u u drvenim barakama koje smo sami napravili – započinje Avdo.

avdo-fusko-2

Avdo Fuško: Ne namjeravamo se vraćati

Imanje od 60 dunuma unajmljuju, a ugovor s vlasnicima zemlje koju koriste, obnavljaju svake godine.

- Trenutno imamo samo 80 ovaca, a znamo ih imati i po 200-300. Ljeti ovdje bude i moj brat, a zimu on provodi u Brčkom i tamo se, također, bavi ovim poslom – priča Avdo te dodaje da su tu i 54 krave te da su naučili praviti i sir, koji prodaju, da im mlijeko ne propada.

U ljetnim mjesecima, i kada su slobodni, pridruže im se i Senadova supruga i četvero djece, koja idu u školu u Travniku, a tada i gosti češće svraćaju.

- Zimi rijetko ko dođe, samo ponekad nakupci mlijeka. Zna se desiti da, ako je snijeg, nikoga ne vidimo i po dva mjeseca, osim pokojeg gavrana –kroz smijeh kaže Avdo te dodaje da on u Travnik ide dva-tri puta godišnje, a sin često zbog supruge i djece.

Nerijetko im “svrate” i divlje životinje, najčešće vukovi, koji ponekad napadnu ovce, ali oni kažu da se ne boje i da o tome i ne razmišljaju previše. Avdo i Senad nemaju struju, a vodu koriste iz potoka koji protiče kroz imanje.

farma-fusko

Sami se brinu o stoci i održavaju farmu

Dobro se živi

- Koristimo agregate za muzilice za krave i ponekad akumulator. Mi smo navikli na ovaj život, za bolje ne znamo, nama je dobro – govori nam Avdo. 

Kako je istaknuo, oni od ovog posla dobro žive, bitno je samo imati volju za radom i ne kukati. 

- U Vareš i Brezu idemo prema potrebi, najčešće kada nam trebaju namirnice. Hvala Bogu, mene i zdravlje dobro služi pa ne moram ni do doktora – kaže ovaj stočar.

Jagode na 18 dunuma

Osim stočarstvom, Avdo i Senad bave se i poljoprivredom, a na 18 dunuma zemlje zasadili su jagode.

- Na tri dunuma obične su jagode, a na 15 šumske. Imamo otkup i od ovoga se može solidno zaraditi. Kako je snaha tu kada zriju, ona pravi i džem. Imamo i pčele pa bude i meda – kaže Avdo.