VIJESTI

Džaferović: Nikada nisam optužen ni za kakvo krivično djelo

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH oglasio se nakon pisanja BIRN-a

Fena

7.12.2016

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović zlonamjernim činom radi njegove političke i ljudske diskreditacije nazvao je spominjanje njegovog imena u istraživanju BIRN-a pod naslovom "Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan".

Uz obrazloženje da nikada nije bio optužen ni za bilo koje krivično djelo, a kamoli za ratne zločine, zatražio je javno izvinjenje, saopćeno je danas iz Kabineta Džaferovića.

U ovom tekstu, između ostaloga navodi se, da se Džaferović, uz još nekoliko osoba optuženih za ratne zločine koji obavljaju političke funkcije u BiH, kao komandir policije u Zenici tokom rata, suočio s optužbama da je upoznat o ratnim zločinima bošnjačkih snaga nad srpskim civilima, ali da ih nije prijavio.

- Međutim, Tužilaštvo BiH odlučilo je da ne pokreće istragu protiv Džaferovića, što je razljutilo organizacije žrtava i političare iz RS-a koji su zbog ovoga bojkotirali parlamentarne sjednice. Džaferović je odbacio ove tvrdnje riječima "To su sve prljave laži" - navedeno je u istraživanju BIRN-a.

Džaferović je u reagiranju na taj tekst podsjetio da je u decembru 2014. godine protiv njega pokrenuta kampanja i Tužilaštvu BiH dostavljena navodna i falsificirana dokumentacija tadašnjeg potpredsjednika Federacije BiH.

- Tužilaštvo je donijelo Naredbu o neprovođenju istrage. To ste naveli i u vašem tekstu, ali iako znate da protiv mene nije vođen ni istražni postupak, u vaš tekst ste na osnovu politizirane kampanje, odlučili uvrstiti i moje ime. To smatram sračunatim, zlonamjernim i tendencioznim aktom čiji je cilj moja politička diskreditacija - stav je Džaferovića.

On je tada pozvao Tužilaštvo BiH da se očituje o tvrdnjama tadašnjeg potpredsjednika Federacije BiH te je javno najavio da će u slučaju da se protiv njega pokrene krivični postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela odmah, ne čekajući ishod postupka, povući se s mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

- Upravo zbog tih i drugih principa koje dosljedno poštujem, stavljanje moga imena kao političara u tekst „Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan“, smatram krajnje zlonamjernim činom s isključivim ciljem moje političke i ljudske diskreditacije - zaključio je Džaferović u reagiranju koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.