BIH

Sud zatražio od Tužilaštva BiH da pojasne ko je naredio prisluškivanje Fahrudina Radončića

Nastavljeno suđenje u Sudu BiH

Am.K. - M. Aš.

7.12.2016

Zahtjevom predsjedavajuće Sudskog vijeća Suda BiH Hasije Mašović da Tužilaštvo BiH mora dodatno pojasniti na koji način je došlo do toga da se vrši anliza mobilnog telefona i praćenje komunikacija Fahrudina Radončića, danas je nastavljeno suđenje lideru SBB-a, Bakiru Datubašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću.

- Nakon što su odbrane optuženih uložile prigovor na zakonitost dokaza, Tužilaštvo se izjasnilo na ovaj prigovor. No, Vijeće nije raspolagalo svim infomacijama, dokazima i činjenicama bitnim za donošenje odluke te će odluka biti donijeta u okviru odluke o glavnoj stvari. Od Tužilaštva tražimo da se izjasni ko je to naredio i kako je sve to teklo, kazala je Mašović.

"Maki, evo ga Beč"

Sudskom vijeću se nakon toga obratio i Fahrudin Radončić.

- Čuli smo na prošlom ročištu i potpuno je jasno da naredbu za moje prisluškivanje nije dao Sud nego nižerazredni operativac SIPA-e. Moje telefon je nelegalno prisluškivan, kazao je Radončić.

Dragan Barbarić, jedan od advokata iz tima odbrane Fahrudina Radončića, je također naglasio da je prvo pribavljen Radončićev telefonski aparat, a onda je izvršena analiza, te je još jednom nagasio da je lider SBB-a nezakonito prisluškivan. 

Danas je saslušan svjedok Tužilaštva Adnan Bešlić, uposlen u Centru za forenziku FUP-a, a koje je vještačio mobilne telefone optuženih.

No, i na ovo svjedočenje odbrane su uložile prigovore jer je Bešlić u optužnici naveden kao vještak iako nije sudski vještak i ne nalazi se na listi sudskih vještaka.

- Vještak mora biti nepristrasan, a organ provedbe kao što je Federalna uprava policije čijim uposlenicima Tužilaštvo izdaje naredbe ne može biti nepristrasan. Naredba može biti izdata pravnom organu ali ne onome koje je organ gonjenja - kazao je Crnalić.

Vijeće je ipak dozvolilo da Tužilaštvo sasluša Bešlića.

Jedna od poruka koju je svjedok Bešlić, na zahtjev tužioca Bože Mihajlovića, pročitao je poruka koju je Radončić poslao Dautbašiću 14. decembra 2015. godine.

"Uprava za indirektno oporezivanje. Provjeri članove UO i šefovska mjesta kada im ističu mandati".

Na ovu poruku Dautbašić je odgovorio "Razumem".

Dalje je Bešlić pročitao poruku koju je Dautbašić poslao svojoj nevjenčanoj supruzi Šahman, 16. decembra 2015. godine.

"Maki, evo ga Beč"

Mihajlović je kazao da ovim porukama pokušava dokazati međusobnu komunikaciju optuženih i hijerarhiju, a u vezi sa činjenjem krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, te kako su se dogovarale ključne pozicije.

No, odbrana je ragirala.

- Tužilac pogrešno zaključuje. U prvoj poruci je riječ o stranačkim poslovima gdje je Radončić, predsjednik stranke, a Dautbašić ima značajnu ulogu u toj stranci. Iz druge poruke se ništa ne može zaključiti osim da Dautbašić govori da je u Beču. Tužilac je doista kreativan kod primjene svoje mašte - kazao je Crnalić.

Advokatica Tatjana Savić, koja zastupa Dautbašića, je kazala:

- Vidi se iz poruke da je moj branjenik napisao ekavicom "Razumem" a što je njihova interna šala. Tužilac doista vrlo maštovito izmišlja. Neka nam tužilac kaže šta dokazuje tom porukom, a ne da mašta. Tužilac zaista ima bujnu maštu - kazala je Savić.

Pročitano je još nekoliko poruka u kojima se Dautbašić i Hadžijahić dogovaraju da popiju kafu, te u kojima Radončić i Dautbašić razgovaraju o stranačkim poslovima.

No, jedna od zanimljivih poruka jesta ona koju je Fahrudin Radončić primio od Bakira Izetbegovića 12. januara 2016. godine a koja glasi:

"Imenovali smo ambasadoricu Slovenije".

Izetbegović, a ne Radončić

Crnalić je pojasnio da tu nema ništa čudno.

- Predsjedništvo BiH, kako to zakon i nalaže imenuje ambasadore, i Izetbegović obavještava o tome koalicionog partnera - naveo je Crnalić.

Naime, Radončić i ostali se terete da su počinili krivično djelo trgovine utjecajam, a imenovanjem Nermane Hadžijahić, supruge optuženog Zijada, na mjesto ambasadorice upravo je dovelo do dizanja optužnice protiv Hadžijahića.

Prvi put kako je počelo suđenje i Hadžijahić se obratio Sudskom vijeću.

- Moja supruga je dugogodišnji diplomata i član SDA. Nju je postavio Izetbegović, odnosno Predsjedništvo BiH - kazao je Hadžijahić.

Naredno ročište zakazano je za 14. decembar, kada će biti nastavljeno ispitivanje ovog svjedoka.

Radončić: Radili smo potpuno legalan i legitiman posao, za šta smo dobili glasove građana

Tokom današnjeg ročišta uključivao se i Fahrudin Radončić. Prvi put je objasnio da je Bakir Dautbašić poslao poruku Zijadu Hadžijahiću 21. decembra o tome da će njegova supruga dobiti diplomatsku poziciju. Potom je podsjetio Sud da je Azra Sarić 21. prijavila navodno da je Bakir Dautbašić od nje tražio uslugu u Tužilaštvu BiH - što nikako niko od optuženih nije mogao znati. Iz toga je jasno, zaključio je Radončić, da je Nermana Hadžijahić bila predložena za poziciju znatno prije nego je Arza Sarić išla u Tužilaštvo i da tu nema nikakvih motiva za utjecaj na rad pravosuđa, jer se hronološki stvari ne slažu.

Na samom kraju ročišta tužitelj Mihajliović potpuno zlonamjerno pokušava da manipulira sa datumima i redoslijedom SMS poruka, a onda je Radončić rekao:

"SBB je sklopio koalicioni dogovor sa SDA i mi smo preuzeli pozicije Demokratske fronte, dodatno smo dogovorili pozicije SBB-a, u koje je ušlo i direktorsko mjesto KPZ Zenica i mi smo kao političari radili potpuno legalan i legitiman posao, postavljenje naših kadrova, za šta smo dobili podršku i glasove građana".

Crnalić: Radončiću su bez naredbe Suda BiH vještačili telefon

Asim Crnalić, šef tima Radončićeve odbrane, rekao je danas nakon završenog ročišta novinarima ispred Suda BiH da je tužilac Božo Mihajlović dokazivao stvari, a tiču se političkih dogovora i raspodijele pozicija koje se normalno odvijaju u životu.

On je pojasnio da takve stvari, iako je ih tužilac želi prikazati drugačije, nisu za procesuiranje.

- On (Božo Mihajlović, op.a) nije dokazivao radnje koje su zakonom zabranjene. Tu nema protupravnosti tome što su ljudi radili - rekao je Crnalić.

(Video: Am. Kovač)

Komentirajući pitanje novinara o tvrdnjama Fahrudina Radončića, koje su tiču nezakonitog prisluškivanja, Crnalić je ustvrdio da je riječ o nezakonitim vještačenju i nezakonitim usmenim naredbama za evidentiranje komunikacija.

- Prvo je bilo naredba se snime komunikacije s telefona Bilsene Šahman i Bakira Dautbašića, a onda je naknadno usmeno prošireno i na Radončića. Bila je i jedna pismena zabilješka, ali ona ništa procesno ne znači. Da bi se obavio takav posao, mora biti naredba suda. Čuli ste da je Sud danas rekao da je potrebna naredba za vještačenjem - naveo je on.
 
Crnalić se osvrnuo i na vještaka koji je danas vještačio oduzete mobitele od optuženih.

- Ako stručno gledamo stvari vještak mora biti neka nepristrasna osoba. Ne može se očekivati od policijske agencije kojoj naređuje Tužilaštvo BiH da vještači nepristrasno. To je jednostavno neprihvaljivo. Nije bila naredbe za vještačenjem telefona i suština je, je li vještačenje uopće bilo moguće – kazao je Crnalić.