GLOBUS

Amerikanci vraćaju Japanu teritoriju koja je pod njihovom kontrolom od Drugog svjetskog rata

Pregovaraju o predaji još od 90-ih

Redakcija

7.12.2016

Američka vojska ovog će mjeseca japanskoj vladi vratiti zemlju koju je držala od Drugog svjetskog rata. Zemlja se nalazi na otoku Okinawi, dijelu teritorija koji se često naziva “sjevernim vježbalištem” i dio je velikog američkog vojnog kompleksa, piše CNN.

SAD su veći dio Okinawe vratile Japanu još 1972., a otok je pod američkom kontrolom bio od kraja rata 1945. godine. Ovo je najveći povratak teritorija pod američkom okupacijom od tada.

Vojska će i dalje koristiti teritorij

Kako bi olakšala povrat, japanska je vlada pristala izgraditi šest zona za spuštanje helikoptera i pristupne ceste kako bi američki vojnici mogli trenirati na tom području. Američka će vojska i dalje koristiti teritorij za vježbe koje simuliraju ratovanje u džungli.

SAD i Japan pregovaraju o predaji teritorija još od 90-ih. Formalna predaja trebala bi se dogoditi 21. i 22. prosinca, na događaju će prisustvovati američka ambasadorica Caroline Kennedy i komandant američkih snaga u Japanu Jerry Martinez.
 

Tenzije s domaćim stanovništvom

U Japanu se trenutno nalazi 52,000 američkih vojnika. Dodaju li se toj brojci civilni i drugi zaposlenici, brojka raste i do 100,000. Ta se prisutnost najviše osjeti na Okinawi, gdje je smješteno pola američkih snaga u Japanu.

Odnosi između domaćeg stanovništva i američke vojske pogoršali su se nakon nekoliko nasilnih incidenata povezanih s Amerikancima na otoku. Na protestu prošlog juna u najvećem gradu na otoku Nahi okupilo se čak 60.000 građana koji su zahtjevali odlazak američkih vojnih baza s Okinawe, javlja telegram.