ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

KB Zenica: Povoljno kreditno zaduženje, većina aparata u funkciji

Prezentirano aktuelno stanje u bolnici

D. PAŠALIĆ

7.12.2016

U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je prezentirana aktuelna situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi, s posebnim akcentom na informaciju o kreditnom zaduženju i stanju medicinske opreme.

Prema riječima Rasima Skomorca, direktora bolnice, kreditnim zaduženjem od 16 miliona maraka bolnica je uspjela vratiti dugove dobavljačima ali i konačno riješila kontinuitet operativnih programa, snabdijevanje lijekovima i funkcioniranje ustanove.

- Riječ je o komercijalnom kreditu na šest godina, sa kamatnom stopom od pet posto i grejs periodom od godinu dana - kaže Skomorac.

Ističe da će se izmirenje kreditnih rata vršiti kvartalno u iznosu od 750.000 KM, a da će Uprava bolnice pronači način da vrati kredit vodeći računa da pri tome ne ugroze svoje usluge, pacijente ali i plate uposlenika.

Na održanoj konferenciji iz zeničke bolnice su istakli da su potpuno sanirani dugovi prema nabavljaču opreme za magnetnu rezonancu i ct dijagnostiku, napominjući da je većina uređaja i dijagnostičkih aparata u funkciji.

- Imali smo kvarove koje smo uspjeli konačno da saniramo. Ulažemo maksimalne napore da pacijentima u dijagnostičkom smislu pružimo maksimum, što će biti tendencija i tokom narednog perioda - poručio je Skomorac.