GLOBUS

Italija usvojila budžet, Renzi odlazi u 19 sati

Premijer putem Twittera i Facebooka najavio odlazak

A. SOKOLOVIĆ

7.12.2016

Italija je danas sa 166 glasova “za” te 70 "protiv" (jedan suzdržan) usvojila budžet za 2017. godinu, čime je otvoren put za planiranu ostavku italijanskog premijera Mattea Renzija, javlja Italijanska radio-televizija (RAI).

Čim budžet bude usvojen, premijer Renzi bi mogao da podnese ostavku, navedeno je prije dva dana u saopćenju. Agencije su ranije najavljivale da bi budžet mogao da bude usvojen u petak, ali se to desilo dva dana ranije u glasanju koje je trajalo manje od 20 minuta, dodaje RAI.

- Sve u svemu, ispit Senat je trajao tek nešto više od 24 sata – javlja RAI.

S druge strane, Renzi je na svom Twitter profilu potvrdio da je „Zakon o proračunu prošao. I da će u 19 sati formalno dati ostavku“.

- Hvala svima i živjela Italija – dodao je u tweetu uskoro bivši premijer Italije.

renzi-tweet

Renzi je i na svom Facebook profilu potvrdio informaciju da odlazi.

- Zakon o proračunu 2017. godine također je odobrio Senat. Mislim da je zakon dobar, a ja vas pozivam da vidite slajdova koje smo pripremili prije mjesec, kada sam se odbratio Vijeću ministara. Večeras u 19 sati ću biti u Quirinaleu za formaliziranja moje ostavke koju ću dati predsjedniku Vijeća ministara. Iza mene je 1.000 izvanrednih dana. Hvala svima i živjela Italija – napisao je Renzi, koji je nakon poraza na referendumu preuzeo odgovornost. 

renzi-facebook

Opozicija traži raspisivanje izbora odmah, dok će glavnu riječ o tome ipak voditi predsjednik Italije Sergio Mattarella, koji, ako je vjerovati anketama, to izgleda neće učiniti odmah.