VIJESTI

Ministarstvo pravde BiH: Srbiji je upućena sva potrebna dokumentacija za izručenje Sanjina Sefića

Osporavaju sve navode advokata

Redakcija

7.12.2016

Mnistarstvo pravde Bosne i Hercegovine je uputilo Ministarstvu pravde Republike Srbije svu neophodnu dokumentaciju za izručenje Sanjina Sefića, potvrdila je za "Avaz" glasnogovornica Marina Bakić.

Ovo ministarstvo osporilo je navode advokata Sanjina Sefića, Dragana Koprića. Kako je jutros objavljeno, naredne sedmice bit će poznato da li će Apelacioni sud u Novom Sadu donijeti odluku o izručenju  Sefića Bosni i Hercegovini.

On je kazao da je jutros održana sjednica Apelacionog vijeća te da će u narednim danima njeni članovi advokatskom timu dostaviti konačnu odluku o Sefićevom izručenju BiH.

Podsjećamo, sredinom novembra uložena je žalba na odluku Višeg suda u Novom Sadu o ekstradiciji Sefića našoj zemlji.

Njegov advokatski tim je iskoristio pravo na žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu, koji je 4. novembra odobrio izručenje Sanjina Sefića pravosudnim organima BiH. Konkretno, žalba se odnosi na to da li su ispitane ili nisu sve pravne pretpostavke u vezi s izručenjem. 

Prema Koprićevim riječima, vlasti u BiH nisu pribavile sve papire od relevantnih institucija u Srbiji, odnosno zamolnica je nepotpuna, te ima osnova da Apelacioni sud uvaži njegovu žalbu koju je uputio još 13. novembra.

No, to negiraju iz Ministarstva pravde BiH.

- Ministarstvo pravde BiH je u najkraćem mogućem roku pribavilo svu neophodnu ekstradicionu dokumentaciju i uputilo molbu za izručenje. Nadležni sud u Republici Srbiji ne bi mogao odlučivati u prvom stepenu da nije bilo potrebene dokumentacije a  u prvom stepenu Sud je odlučio u korist podnosioca molbe za izručenje - kazala je Bakić.

Inače, zamolnica BiH za izručenje Sefića proslijeđena je Srbiji sredinom novembra. Sefić je, nakon što je u centru Sarajeva automobilom usmrtio Editu Malkoč (21) i Selmu Agić (20), studentice iz Bosanske Krupe i Bugojna, pobjegao u Srbiju, a dva dana kasnije uhapšen je na osnovu međunarodne potjernice