GLOBUS

Među izbornicima i Bill Clinton

Amerikanci sve nestrpljivije očekuju odluku

Redakcija

7.12.2016

Nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton jedan je od 538 izbornika, koji će se 18. decembra ove godine okupiti kako bi i formalno izabrali novog američkog predsjednika.

Kako se približava taj datum, tako se u američkim medijim a povećavaju nagađana da li će Donald Trump odista biti izabran za 55. američkog predsjednika ili će izbornici odlučiti da ipak ponište izbornu volju i izaberu nekog drugog.

Ugledni portal Politico danas je objavio tekst o aktivnostima demokratskih izbornika koji lobiraju da se Trump ne izabere.

Novinari ovog portala ističu da se izborni tim poražene Hillary Clinton trudi da ostane po strani od aktivnosti demokratskih izbornika, mada jesu s njima u komunikaciji.

Činjenica da je i Bill Clinton među izbornicima savezne države Njujork, samo dodatno dolijeva ulje na vatru špekulacijama.

Politico donosi da je najagilniji zagovornik ometanja Trumpa od formaliziranja izborne pobjede kandidat Stranke Zelenih za američkog predsjednika Jill Stein. On je pokrenuo postupak ponovnog brojanja glasova u tri – za njega – sporne države Viskonsin, Pensilvanij i Mičigen.

No, neovisno od upadljive rezerviranosti tima Clinton, te agresivnim aktivnostima Steina, demokratski izbornici nastoje progurati svoju nakanu i osujetiti Trumpa.

Oni intenzivno lobiraju među republikanskim izbornicima da ne podrže predsjedničkog kandidata svoje stranke, igrajući i na kartu dubokog neslaganja između establišmenta Republikanaca i Trumpa.

Odista, mi sve ovo radimo na svoju ruku – kaže za Politico Polly Baca, jedna od demokratskih izbornika.

Ističe da će i lično i preko organizacije u kojoj je nastojati doći do svakog izbornika i razgovarati s njim, uključujući i Clintona.

Politico nije mogao dobiti odgovor na pitanje da li će Bill iskoristiti građansko pravo i poziciju koju je dobio ili će to prepustiti nekom drugom od alternativnih demokratskih izbornika Njujorka.

Inače, na izborima za predsjednika SAD, održanim 8. novembra, Hillary Clinton osvojila je 65.483.780 glasova, a Donald Trump 62.829.410 glasova. No, republikanski izazivač dobio je 306, a demokratska izazivačica 232 izbornika.

Ukoliko demokratski izbornici hoće osujetiti Trumpa u njegovom finalnom koraku prema Bijeloj kući, morat će na svoju stranu dobiti najmanje 37 republikanskih izbornika.

Politico zaključuje da su šanse da se to desi, vrlo male.