VIJESTI

VSTV odbio Salihovićev zahtjev za izuzeće Švrake

Disciplinsko ročište suspendiranom glavnom tužiocu Tužilaštva BiH

A. Du.

7.12.2016

Nakon što je suspendirani glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović na jučerašnjem prvom ročištu disciplinskog postupka koji se vodi pritiv njega zatražio izuzeće predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake, danas je stigla i odluka VSTV-a po njegovom zahtjevu.

Kako je saopćeno, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija, rješavajući ovaj zahtjev donio je Rješenje kojim se zahtjev za izuzeće predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Mahmuta Švrake, odbija se kao neosnovan.

- Cijeneći zahtjev za izuzeće, predsjednik VSTV-a BiH je zaključio da u zahtjevu nije ukazano na bilo kakve objektivne pokazatelje sumnje u nepristrasnost predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije za tužioce. Takođe, podnosilac zahtjeva za izuzeće nije naveo opravdane okolnosti i/ili argumente koji bi doveli u pitanje nepristrasnost predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije za tužioce, iz kojeg razloga su tvrdnje ili navodi o pristrasnosti predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije za tužioce, ocijenjeni paušalnim i neargumentovanim - saopćeno je iz VSTV-a.

Podsjetimo, Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH. Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.