VIJESTI

Tužilaštvo BiH ispitalo Samira Mamića, pripadnika jedinice "Gazije", osumnjičenog za ratni zločin

Određene mjere zabrane

Mi. K.

7.12.2016

Provodeći istragu u predmetu za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS na području Bosanske Krupe, Tužilaštvo BiH identificiralo je i četvrtog osumnjičenog pripadnika IDV "Gazije" pri 505. brigadi 5. korpusa Armije RBiH. Mamiću su određene mjere zabrane.

Postupajući tužilac ispitao je u prisustvu advokata osumnjičenog Samira Mamića (1975.), koji je osumnjičen da je na teritoriji općine Bosanska Krupa u širem području brda Ćorkovača, u mjesecu julu 1995. godine, zajedno sa osumnjičenim pripadnicima IDV "Gazije" koji su ranije lišeni slobode, počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, tako što su zarobili , a zatim osobno ubili tri vojnika VRS, od kojih je jedan bio ranjen.

Osumnjičeni Mamić pod istragom je da je osobno, pucajući iz vatrenog oružja ubio ranjenog pripadnika VRS.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane, koje će između ostalog uključivati zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja izvan BiH i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.