VIJESTI

Silajdžić: Poslali smo poruku da se s nama nije šaliti!

Na tribini u Bošnjačkom institutu

Autor:F. V.

6.12.2016

Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je večeras govoreći na tribini održanoj u Bošnjačkom Institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, a u sklopu manifestacije “Ya Resullah”, da bi ponovo odbio Aprilski paket ustavnih promjena, uvjeren da bi tako BiH bila ponuđena na tanjiru onima koji su protiv nje, koji je i danas ne žele i koji to ne kriju.

Neki su, kazao je, misle da smo puno dobili, pa nam to treba oduzeti da bi svi bili ravnopravni, a oduzimalo bi se na štetu države BiH. Da je prošao Aprilski paket bilo bi lako blokirati Predsjedništvo, a potom i Vijeće ministara BiH i paralizirati državu. Ono što je danas ilegalno, bilo bi legalno rađeno, smatra on.

- Nakon  što smo odbili Aprilski paket te proglašeni crnim ovcama i od nekih bošnjačkih stranaka, i Američki kongres je rekao praktično isto što i mi – istakao je Silajdžić, napominjući da «samo se na Aprilskom paketu sukobili i s velikima».
 
- Da smo to prihvatili, ništa se ne bi dešavalo. Ni referendum, ni ostalo... Ne bi bilo potrebe – objasnio je.

Prema njegovim riječima, ekonomski izlaz za BiH je, uz ostalo, korištenje državne imovine koja propada, a koja po najkonzervativnijim stavovima vrijedi čak 60 milijardi maraka!

Upitan o budućnosti BiH i Bošnjaka rekao je da smo «bili u težim situacijama pa smo opstali». Ubijeđen da narod u BiH zna kako odbraniti svoju domovinu.

- Ljudi se boje ovog, boje ovog onog. Našom epskom, herojskom odabranom odaslana svima poruka da se s nama nije šaliti – zaključio je, dodajući da ne voli politiku i da je u nju ušao jer mu je zemlja bila napadnuta.