GLOBUS

Vanjskopolitički odbor Senata SAD potvrdio protokol pristupanja CG NATO

Jednoglasna podrška

Redakcija

6.12.2016

Vanjskopolitički odbor američkog Senata je jednoglasno podržao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u na radnoj sjednici, pozivajući Senat da ga usvoji prije sazivanja novog saziva.

Članovi Odbora ocjenili su da bi ratifikacija Protokola prije raspuštanja aktuelnog saziova Senata bila jasan odgovor ruskoj politici u Evropi. 

Predsjednik odbora Bob Corker kazao je da je Crna Gora provela teške reforme kako bi dobila pozivnicu u NATO, navodeći da će zvanična Podgorica morati još da napreduje. On je rekao da Crna Gora može očekivati pomoć Washingtona i pojasnio da je članstvo Crne Gore u Alijansi interes SAD. Vodeći demokratski član u odboru, Ben Cardin istakao je da je Crna Gora provela reforme u vladavini prava i borbi protiv korupcije. 

- Taj progres je još značajniji jer je Crna Gora postala značajna u ruskoj anti-NATO agendi i čestitam na načinu na koji je ova država odgovorila na to. Drago mi je da pokazujemo kako Rusija nema veto na odluke NATO saveznika - kazao je Cardin. 

Nakon pristanka Odbora protokol bi trebao da bude proslijeđen punom sastavu Senata na glasanje. Prilikom posljednje runde proširenja, pristupanje Albanije i Hrvatske Alijansi, Senat je odobrio aklamacijom, nedugo nakon što mu je Vanjskopolitički odbor proslijedio rezoluciju, javljaju vijesti.me.