KULTURA

Predstavljena knjiga "Transformacija upravljanja državom", autora Elvisa Fejzića

O knjizi govorili Esad Zgodić i Franc Trček

Fena

6.12.2016

Knjiga "Transformacija upravljanja državom: Korporacijski imperijalizam na djelu", autora doc. dr. Elvisa Fejzića predstavljena je večeras u Sarajevu.

Ključna pitanja

O knjizi čiji autor 'secira' zbilju savremene neoliberalne države, te svojevrsnu 'invaziju' korporacijske moći, odnosno slabljenja i degradiranja demokratskog bića države i ograničavanja njenog suvereniteta, govorili su promotori prof. dr. Esad Zgodić i prof. dr. Franc Trček s Univerziteta u Ljubljani, kao i njen autor.

Istaknuto je da je knjiga fokusirana na dva ključna pitanja - Kakva je uloga mega-korporacija u upravljanju savremenim državama, te šta se događa s liberalnom demokratijom i kakva je njena budućnost spram pohlepne moći korporacija koje sve više izmiču demokratskoj kontroli.   

Štaviše, prema mišljenju promotora, državna vlast izgubila je poziciju suverenog aktera u kreiranju i donošenju politika, a paralelno s tim došlo je i do jačanja procesa u interesu krupnog korporacijskog kapitala, odnosno utjecaja vaninstitucionalnih subjekata politike koji u znatnoj mjeri komercijaliziraju cijeli politički proces.

Autor, između ostalog, govori o patološkoj žudnji multinacionalnih korporacija za profitom, korporacija koje sve više kontroliraju globalne procese, dovodeći to u vezu konceptom tzv. policentričnog upravljanja državama, analizirajući pritom ulogu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke (WB) i Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kao i aktuelno stanje i poziciju zemalja u tranziciji.

transformacija

Svojevrsna paradigma

Knjiga je, kako je ocjenjeno, eminentno politološko štivo koje pripada krugu ozbiljne znanstvene lektire, koja, istovremeno, nudi kritčki osvrt na savremene tokove, sudjelujući tako u oblikovanju javnog mnijenja i demistificiranju aktuelnih pojava i procesa.

Stav promotora je da knjiga predstavlja svojevrsnu paradigmu kritičkog i proemancipatorskog mišljenja, ostavljajući mogućnost drugačijeg promišljanja i transformacije tržišno-korporacijskog imperijalizma, odnosno vladajućeg političkog odnosa u korist opstanka liberalne demokratije kao ekonomskog, društvenog i političkog poretka.

Autor knjige Elvis Fejzić rođen je 1982. godine u Fojnici. Predaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u zvanju docenta - na predmetima Država i globalizacija, Historija socijalne i političke misli u BiH, Moderna politička misao u BiH, Upravljanje državom, Političke ideologije, Globalizacija i političko upravljanje i Teorije globalizacije.

Koautor je knjige "Razgovor o ljevici: Identitet, kriza i izazovi u BiH danas" (Sarajevo: Friedrich-Ebert-Stiftung, 2015). Objavio je oko dvadeset znanstvenih radova i kritičkih osvrta u referentnim domaćim i inozemnim znanstvenim publikacijama.