REGION

Užasna smrt djevojčice: Majka joj uši pokušala istrijebiti pesticidom

Tragična greška roditelja

Redakcija

6.12.2016

Petogodišnja djevojčica E.M. iz rožajskog sela Besnik na sjeveru Crne Gore preminula je u utorak u Institutu za bolesti djece, nakon što su joj roditelji pokušali istrijebiti uši tako što su joj u kosu utrljali etiol, tekućinu koja se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata na biljkama.

Djevojčica je prije nekoliko dana hitno primljena u Institut za bolesti djece Kliničkog centra zbog trovanja pesticidima.

U Kliničkom centru liječnici su, kažu, pokušali spasiti djevojčicu na sve načine, te je jučer tijekom dana dva puta reanimirana, prenose crnogorski mediji.

Liječnici su za Vijesti.me kazali da je velika koncentracija tog hemijskog sredstva izazvala rane na glavi djeteta, i da je stanje u kojem je djevojčica dovedena u bolnicu bilo potresno.

Šefica rožajske Hitne pomoći Nermina Tahirović kazala je kako su roditelji petogodišnju djevojčicu doveli prije desetak dana i da su joj vitalne funkcije bile ugrožene.

Iz rožajske policije kažu da se etiolom kojim je tretirala kćer otrovala i majka petogodišnje djevojčice.

Ona je navodno u subotu otpuštena iz bolnice, nakon čega je dala izjavu u policiji.

- Majka, koja je u psihički lošem stanju, kazala je da je djevojčicu povela u štalu i tamo joj vatom nanosila sredstvo za stočne uši - kazao je izvor iz policije.

U rožajskom Domu zdravlja kažu da ovo nije prvi slučaj da djeca budu otrovana na ovakav način. Čelnik te ustanove Hajrudin Kalač kaže da do takvih pogrešaka nije dolazilo ni u daleko skromnijim životnim uvjetima. Navode međutim da se nedavno dogodio sličan slučaj u jednoj seoskoj porodici u kojoj su ušljivost također tretirali pesticidima koji se, osim za uništavanje insekata kod biljaka, koriste i protiv uši kada napadnu stoku.

- I tada je bilo ugroženo nekoliko dječjih života. Na sreću, sve je prošlo bez ozbiljnijih posljedica - kazao je Kalač.

Državno tužilaštvo je otvorilo istragu o slučaju i naložilo obdukciju.

- Tužilaštvo je naložilo određena vještačenja i obdukciju nakon kojih će se utvrditi bitne činjenice i odrediti je li riječ o kaznenom djelu za koje se goni po službenoj osnovi - kazao je glasnogovornik Tužilaštva Armin Selmanović.