NOGOMET

Horor na terenu: Sudija pukom srećom ostao živ pred naletom huligana

Nevjerovatne scene

(Al. Ti.)

6.12.2016

Samo kad je ostao živ. Ovim riječima javnost u Argentini, pa i svjetska, i ne samo sportska, opisuje zlu sudbinu nesretnog Claudija Elicirija.

Šta je to skrivio otac troje djece, pa da "za centimetar" izbjegne smrt linčovanjem - na fudbalskom terenu!? Zar jedna (makar bila i pogrešna) odluka sudije može čovjeka da preobrati u zvijer? Može li taj nedosuđeni penal, ili pokazani crveni karton, svejedno, da strast pretvara u bijes koja "navijača" čini ubicom? U zemlji Diega Maradone, Gabriela Batistute, Lea Messija... očigledno može. Nažalost.

Eliciri je, dakle, pretrpio takve batine na utakmici četvrtoligaša Sarmienta i Sansinene u Ajakucu, da će ih pamtiti do kraja života. Života koji mu umalo, u tom gradu provincije Buenos Airesu, nije okončan neviđenim divljaštvom, prenosi Blic.

- To što je živ je čudo - izjavio je predsjednik lokalne lige pošto mu je sudija pokazao rane, posebno dubok rez ispod oka koji je zatvoren s četiri šava.

Huligani su jurnuli u stampedo da pregaze nemoćnog arbitra, ne birajući dio tijela kojim će da ga udaraju, ni dio tijela u koji će da udaraju, nezadovoljni njegovim odlukama. Eliciri je, naime, smatraju oni, propustio da dosudi penal za Sarmiento, da bi Sansinena ubrzo postigla gol. To je razbjesnilo igrače domaćeg tima, napali su sudiju, a on je počeo da ih isključuje zbog, kako je kasnije izjavio, vrijeđanja. Kad je vidio da više ne postoje uslovi za igru (nedovoljan broj igrača u timu), utakmicu je prekinuo. To je bio signal razularenoj masi s tribina, dotad zadržavanoj od policije, da uleti na teren i napadne djelioca fudbalske pravde. I rukama, i nogama.

Pogledajte video: