BIH

Šta Izraelci žele sakriti od BiH? Odluka Vrhovnog suda Izraela naljutila je mnoge

Prodaja oružja i rat u BiH

(M. D.)

6.12.2016

Vrhovni sud u Izraelu odbio je apelaciju kojom se tražilo da se javnost upozna sa izvozom oružja iz ove u zemlje bivše Jugoslavije tokom rata 90-tih godina prošlog vijeka.

Kako piše portal 972mag.com, Sud je svoju odluku obrazložio time da bi otkrivanje ovih podataka moglo narušiti diplomatske veze koje danas ima Izrael, a osim toga bi moglo dovesti i do tužbi na račun Izraela.

Izrael je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu prodavao oružje Srbiji i bosanskim Srbima, a navodno je oružje iz Izraela korišteno i tokom genocida u Srebrenici.

Profesor Yir Oron i advokat Itay Mach predali su apelaciju Vrhovnom sudu, te u njoj priložili i dokaze u kojima Ratko Mladić otvoreno priča o pomoći Izraela njegovoj vojsci.

“Izraelci su predložili da se zajedno borimo protiv islamskih ekstremista. Ponudili su nam da obučavaju naše ljude u Grčkoj kao i besplatnu pošiljku snajperskog oružja”, naveo je Mladić u svom dnevniku.

"Reakcija državnog tužitelja Izraela, kao i odbijenica Vrhovnog suda, jasno pokazuju da je Izrael s ovim priznao da je indirektno učestvovao u genocidu u BiH", tvrdi portal 972mag.com.

Odluku Vrhovnog suda Izraela možete pronaći OVDJE