GLOBUS

Trumpov vanjskopolitički incident bi mogao izazvati sukob Kine i SAD-a

Analitičari upozoravaju

Redakcija

6.12.2016

Izabrani američki predsjednik Donald Trump naznačio je prošlosedmičnim razgovorom s tajvanskom predsjednicom oštriji odnos prema Kini, ali nejasno je koliko će daleko ići u riskantnom pokušaju da dobije ustupke od Kine u pitanjima kao što su trgovinski odnosi i Sjeverna Koreja, ocjenjuje agencija Reuters.

Razgovor Trumpa s Tsao Ing-Wen bio je prvi razgovor između nekog američkog predsjednika s tajvanskim zvaničnikom otkako je predsjednik Jimmy Carter 1979. kao legitimnu vladu priznao onu u Pekingu, umjesto u Taipeiju. Zbog svega je došlo do diplomatskog protesta Kine koji bi, upozorila je odlazeća Obamina administracija, mogao ugroziti napredak u odnosima s Pekingom koje su desetljećima pažljivo gradile i demokratske i republikanske američke vlade.

Trumpovi saradnici i potpredsjednik Mike Pence nastojali su umanjiti značaj tog desetominutnog razgovora rekavši da se radilo o "pristojnom pozivu" kojem nije bio cilj pokazati promjenu politike.

Ipak, Trump je u nedjelju dolio ulje na vatru žaleći se preko Twittera na kinesku ekonomsku i vojnu politiku, dok je njegov savjetnik Stephen Moore u ponedjeljak rekao da, ako se Pekingu to ne sviđa, "ko ih šiša".

Analitičari, uključujući bivše visoke američke zvaničnike, kažu da je poziv u najmanju ruku signalizirao tvrđi pristup Pekingu, što uključuje gomilanje američkih oružanih snaga kao odgovor na rastuću snagu Kine u azijsko-pacifičkom području.

Analitičari upozoravaju da bi moglo doći i do vojnog sukoba ako se bude išlo predaleko, piše Jutarnji.

John Huntsman, jedan od kandidata za novog državnog sekretara, izjavio je za New York Times da bi se Tajvan mogao pokazati kao "korisna poluga" u odnosima s Kinom.