GLOBUS

Rusija u šoku: Vladimir Putin ide u penziju?

Šuška se, šuška

Redakcija

6.12.2016

Tokom posjete fabrici metala u Čeljabinsku, ruski predsjednik Vladimir Putin u svojim je izjavama dao naslutiti da se sprema u penziju.

Putin je, kako prenosi Daily Mail, u razgovoru sa studentima na praksi u toj fabrici natuknuo da bi se želio povući iz politike i otići na putovanje ili se baviti nekim hobijem. Želi putovati kao običan turist.

Vladar Kremlja neočekivano je dao do znanja da je umoran od državničkog posla, iako je prethodno izjavljivao da se 2018. namjerava ponovno kandidovati za predsjednika Ruske Federacije.

- Želim uspješno okončati svoju karijeru - kazao je 64-godišnji Putin, dodavši da bi želio imati više vremena za privatni život.

Poznat po svojoj strasti za sibirskim prostranstvima, priznao je da voli putovati te da na brojnim predsjedničkim putovanjima ne može mnogo uživati jer na njima vidi malo toga izvan radnih soba za sastanke.

- Danas su svi moji izleti ograničeni na dolazak na aerodrome, zatim sastanak u nekom zatvorenom prostoru i povratak na aerodrom - požalio se, ali i sarkastično dodao da se “nekako ipak naputovao”.

- Naravno, volio bih putovati na drukčiji način, vidjeti prirodu i neke historijske znamenitosti. Nemojte zanemariti privatni život - dodao je.  

Na pitanje kojim bi se hobijem volio baviti kada ode u penziju, odgovorio je da postoji jedan, ali nije želio otkriti koji jer “to želi zadržati za sebe”.

Studentima je savjetovao da ne zanemare privatni život, da uđu u brak i imaju djecu. Ako se Putin ipak odluči kandidovati za još jedan mandat i ako ga osvoji (a teško je vjerovati da ne bi) tada bi pri kraju mandata imao 71. godinu.

Zasad se zna da još nije našao svoga političkog nasljednika koji bi umjesto njega krenuo u kampanju, a njemu omogućio odlazak u penziju. Inače, o Putinovom privatnom životu zna se vrlo malo. Šuška se da je u vezi s bivšom olimpijkom, gimnastičarkom Alinom Kabajevom.