BIH

Baručić: Mladi čine petinu stanovništva BiH, a njihov položaj nepovoljan

Ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih KULT

Fena

6.12.2016

Mladi u BiH čine gotovo petinu stanovništva, pokazao je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, ali analize ukazuju na njihov nepovoljan ekonomski i društveni položaj.

 Ovo je danas u Washingtonu izjavila Ajka Baručić, ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih KULT, koja je bila jedan od panelista drugog dana Transatlantskog ekonomskog foruma koji je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu Johns Hopkins. Forum je okupio predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora.

Baručić je navela da je BiH zemlja koja prednjači u Evropi po nezaposlenosti i odlivu mozgova. Podaci Svjetske banke pokazuju da je stopa emigriranja visokoobrazovanih pojedinaca iz BiH 23,9 posto, pri čemu je 11,1 posto medicinske struke, što je jedna od vodećih stopa u svijetu.

- Podaci Instituta za razvoj mladih KULT pokazuju da je od kraja rata do 2013. godine BiH napustilo 150.000 mladih ljudi. U provedenom istraživanju Instituta KULT u 2013. godini, 60 posto mladih u FBiH se izjasnilo da želi otići iz BiH da bi pronašli posao vani, u perspektivnijim i ekonomski bogatijim zemljama. Razlozi odlaska koje navode su korupcija, nezaposlenost, loš životni standard i besperspektivnost - istaknula je ona.

 Napominje da je upitno hoće li se vratiti oni koji su otišli, s obzirom na to da proces ekonomskog oporavka zemlje teče sporo.

- U posljednjih nekoliko godina vlasti su priznale prava mladih kroz donošenje zakona o mladima – Zakona o omladinskom organizovanju Republike Srpske 2004. godine i Zakona o mladima Federacije BiH 2010., što je ohrabrujuće. S druge strane vlasti kroz budžetska izdvajanja za mlade ne pokazuju najsnažniju opredijeljenost za njihove potrebe - kazala je Baručić.

Po njenim riječima, ohrabrujuća je Reformska agenda i njeni akcioni planovi. Međutim, za sada  nije jasno vidljivo hoće li se problem nezaposlenosti mladih, kao njihov ključni problem, zaista riješiti i u kojem roku.

- Nakon svega izloženog, nameće se nekoliko pitanja i razmišljanja. Ako se reformski procesi provode zbog mladih koji žele da odu, da bi ih se zadržalo u zemlji i zbog mladih koji su već otišli, da bi ih se vratilo u zemlju, šta ako se te reforme ne provedu dokraja? Ili se ne provedu dovoljno brzo? Ili se ne provedu uspješno i ne daju očekivane rezultate? Mogu li mladi čekati dostojanstvo i sreću? Ili naša mladost odlazi drugim zemljama unepovrat? I šta to konkretno znači za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine? - poručila je Baručić.

Upozorila je da je situacija dovoljno ozbiljna i da su ovo pitanja koja vlasti i društvo imaju obavezu i odgovornost da svaki dan sami sebi postavljaju, ali i tragaju za odgovorima.