BIH

Jusko na ministarskom sastanku u Briselu

Ministar komunikacija i prometa BiH

Redakcija

6.12.2016

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko učestvovao je danas u Briselu na 12. godišnjem ministarskom sastanku zemalja članica SEETO-a posvećenom daljem razvoju proširenja TEN-T osnovne i sveobuhvatne infrastrukturne mreže na Zapadnom Balkanu.

Govoreći na konferenciji ministar Jusko je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na ovom važnom skupu, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o zajedničkim ciljevima vezanim za sigurnost na cestama u narednom periodu.

Također, ministar komunikacija i prometa BiH se zahvalio komesarki za promet Violeti Bulc za organizaciju ovog događaja i komesaru EU za politiku susjedstva i proširenje Johannesu Hahnu koji se pridružio učesnicima sastanka.

- Stalni napori Evropske unije u približavanju zemalja Zapadnog Balkana evropskim integracijama imaju značaj za regionalnu saradnju. Berlinski proces dao je posebnu snagu za nastavak reformskih agendi u našim zemljama. Regionalna saradnja je značajno poboljšana, što pogoduje ekonomskom i društvenom razvoju i daje vidljive posljedice. Uspostava konkurentne, pouzdane i sigurne TEN-T mreže jedan je od zajedničkih ciljeva koji smo se obavezali postići, zajedno sa našim partnerima iz EU. I zato smo danas ovdje - kazao je ministar Jusko.

ismir-jusko-2

On je u tom smislu podsjetio svoje kolege na Okvirnu prometnu strategiju BiH za period 2016.-2030. kao najznačajniji dokument koji je jednoglasno usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 14. jula 2016. godine.

- Putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan, Bosna i Hercegovina je osigurala značajna sredstva za projekte za koje je i aplicirala, kako za građevinske radove tako i tehničku pomoć. Jedan od najznačajnijih uključuje izgradnju dionice Odžak – Svilaj na autocesti Koridor Vc i most preko rijeke Save. U narednom periodu Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, zajedno sa ostalim relevantnim tijelima u zemlji, pripremit će aplikacije za investicione projekte kofinansiranja i tehničku pomoć putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan na osnovu objavljenih poziva za dostavu prijedloga projekata - rekao je ministar Jusko.

Komesarka Evropske unije za promet Violeta Bulc posebno je istakla napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla usvajanjem Okvirne prometne strategije i realizacijom „soft“ mjera, te pohvalila ubrzanje aktivnosti na gradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške, kao i početak gradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na autocesti na Koridoru Vc.

Na marginama ministarskog sastanka u Briselu, održan je radni doručak sa delegacijama zemalja Zapadnog Balkana kojem su prisustvovali komesarka za promet Violeta Bulc i komesar EU za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Nakon usaglašavanja sa članicama EU, delegacijama zemalja Zapadnog Balkana je uručena u načelima usaglašena verzija Sporazuma o prometnoj zajednici, za koju se očekuje zajedničko potpisivanje na sljedećem sastanku u Rimu. Cilj Sporazuma je uspostaviti integrirano tržište infrastrukture i prometa, pojačati prometne operacije unutar regiona i sa EU, ali i podržati proces pristupanja EU država regionalnih učesnika.