BIH

Skupštinska većina u RS traži ocjenu ustavnosti 25. novembra

Uputili apelaciju

Fena

6.12.2016

Poslanici skupštinske većine u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP) danas su uputili Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti triju članova zakona o proglašenju 25.novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdio da je taj praznik diskiminirajući za Srbe i da su oni njime stavljeni u podređeni položaj.

- Danas se Dan državnosti BiH obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u FBiH, iz čega proizilazi namjera da se iz toga isključio jedan konstitutivni narod - srpski - rekao je Višković.

Očekuje da će Ustvani sud BiH osporiti 25.novembar kao Dan državnosti BiH.

-Smatramo da Ustavni sud BiH, kao čuvar Ustava i zaštitnik principa konstitutivnosti naroda u BiH, u obavezi da podjednako štiti interese svih naroda, pa time i Srbe i zahtijevamo da donese odluka o stavljanju van snage ova tri člana zakona po kojima smatramo da se 25.novembar ne bi trebao više da slavi kao Dan državnosti BiH - ustvrdio je.

Ranije su poslanici većine u Narodnoj skupštini RS-a uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH te usvojenih akata Dom naroda Parlamenta FBiH, jer je poslije izbora konstituiran sa samo 13 delegata iz reda srpskog naroda, čime je narušen princip pariteta iz Ustava Federacije BiH.

Višković tvrdi da su obje ove apelacije uzete u razmatranje.