GLOBUS

Istraživanje u Austriji pokazalo ko je spriječio pobjedu ultradesničara za predsjednika

List Der Standard objavio

Redakcija

6.12.2016

Nakon što je nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen na predsjedničkim izborima u Austriji pobijedio desničarskog suparnika Norberta Hofera, list Der Standard objavio je statistike glasanja, temeljene na istraživanju televizije ORF i agencije SORA.

Van der Bellen, koga su podržavali Zeleni, osvojio je 53,3 posto glasova, a Hofer iz desničarske Slobodarske stranke 46,7 posto. Po podacima iz istraživanja, za Hofera je glasao veliki dio radničke populacije, kao i većina penzionera. Za Van der Bellena su pak ponajviše glasali samozaposleni i freelanceri, kao i javni i državni službenici.
 
Nadalje, golema većina onih koji su visokoobrazovani glasala je za njega, čak 83 posto, dok su Hoferu svoj glas dali oni slabijeg obrazovanja.
 
Prevagu su na koncu donijele - žene. Naime, po ovom istraživanju, žene svih dobi i stepena obrazovanja u vrlo velikom postotku (62 %) glasale su za Van der Bellena, a i izlaznost u ovoj  grupi glasača bila je veća no kod onih koji su podržavali Hofera. Za desničarskog su kandidata žene glasale u puno manjem broju (38 %).
 
Muškarci su pak češće glasali za Hofera (54 %) nego za Van der Bellena (46 %). Kad se to zbroji s većom izlaznošću mladih i visokoobrazovanih, ne čudi što je Austrija voljom većine i ovaj put spriječila ultradesničara da postane predsjednik.