VIJESTI

Govedarica: Referendum se desio, ali se nije desio

Predsjednik Srpske demokratske stranke

G. D.

6.12.2016

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i poslanike ove partije u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica rekao je danas u Banjoj Luci da je "nekome očigledno odgovaralo da se ne objavi odluka o rezultatima referenduma o danu RS".

- NSRS je usvojila izvještaj o rezultatuma referenduma, a onda je on objavljen u "Službenom glasniku RS" prije nego što je o njemu raspravljalo Vijeće naroda RS. Neko je svjesno objavio ovu odluku bez rasprave u Vijeću naroda RS i Ustavni sud RS je morao da uvaži veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS - istakao je Govedarica.

On je dodao da je u skladu s tim sasvim jasno da je referendum o danu RS zapravo bio samo anketa. Govedarica je rekao da se "referendum desio, ali se nije desio".

- Referendum se desio, ali objave nema, tako da se nije desio. Referendumska komisija više ne postoji i postavlja se pitanje ko će sada u NSRS uputiti ponovo izvještaj o rezultatima referenduma. Ovo je klasično bježanje od odgovornosti - rekao je Govedarica.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović kazao je da nije došlo do povredde nacionalnog interesa, već je "na snazi" proceduralna povreda. Čubrilović je istakao da će u skupštinsku proceduru ponovo biti upućen izvještaj o referendumu, ali nije precizirao kada će se to desiti i ko će to uraditi.

- Ovdje niko nije pogriješio. Za slanje dokumenata je zadužen generalni sekretar NSRS, ali on nije pogriješio. Odluka je išla i pred Vijeće naroda. Komisija za referendum i dalje postoji, jer se protiv nje vodi postupak - kazao je Čubrilović.