GLOBUS

Završila u zatvoru jer nisu čuli za Novi Zeland

Za nevjericu

Autor:(Am. K.)

6.12.2016

Novozelanđanka Kloi Filips-Haris (28) provela je skoro mjesec u pritvoru na aerodromu u Almatiju jer kazahstanske carinike nije mogla da uvjeri da je Novi Zeland samostalna država!

Uz sve atlase i internet, carinici su tvrdili da je Novi Zeland država u Australiji, zbog čega su njen pasoš proglasili nevažećim. Kako tvrde mediji sa Novog Zelanda, Kazahstanci su htjeli da se reše Kloi na jednostavan način - da je ubace u avion za Kinu.

Ona je to odbila, pa je završila u prostoriji za ispitivanje, odnosno u sobici ispred koje su stajali stražari.

"U toj sobi je bio samo krevet. Nisu mi dali da jedem, tek su mi se smilovali u toku noći kada su stražari prokrijumčarili pola boce soka. Bili su vrlo ljubazni, jedan od njih je čak popio pola tog soka ispred mene kako bi mi pokazao da je sve u redu", ispričala je Kloi, čija se patnja završila zahvaljujući dobrim vezama i poznanstvima.

Preko prijatelja je dobila američki pasoš i vizu, a vjerovatno su podmitili neke ljude kako bi izdejstvovali njeno puštanje.

Iako je imala silne probleme, Kloi je ostala da uživa u ljepotama Kazahstana narednih šest mjeseci, a dio svog iskustva pokazala je preko društvenih mreža.