BIH

Bratić: Nismo ni za kakvo pravno nasilje

Potpredsjednik Narodne skupštine RS

G. D.

6.12.2016

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik Koalicije Domovina Senad Bratić rekao je danas u Banjoj Luci da je odluka Ustavnog suda RS o apelaciji Kluba Bošnjaka Vijeća naroda RS očekivana.

Podsjećamo, Ustavni sud RS je danas donio odluku da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka koji se odnosi na Zakon o Danu RS, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

- Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je u nekoliko navrata konstatovao da je povrijeđena ustavna proceduralnost i da su mnoge odluke objavljene u "Službenom glasniku RS" prije nego što su došle na Vijeće naroda RS. Nismo sumnjali da će odluka biti drugačija - istakao je Bratić.

On je dodao da Domovina i Klub Bošnjaka vode realnu politiku u kojoj nema mjesta sukobima i koja traži da se poštuju zakoni i procedure.

- Nismo ni za kakvo pravno nasilje, ali ne znamo kako da zaustavimo takvo nasilje u NSRS? Niko od nas nije osporavao referendum, ali smo osporavali referendumsko pitanje, jer se o njemu ranije izjasnio Ustavni sud BiH - kazao je Bratić.