SARAJEVO

Studenti Stomatološkog fakulteta u Sarajevu protiv smanjenja školarina

Uputili otvoreno pismo

K. Ke.

6.12.2016

Studenti Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uputili su danas pismo dekanu ovog fakulteta Muhamedu Ajanoviću, rektoru UNSA Rifatu Škrijelju, kao i ministri obrazovanja KS Elviru Kazazoviću, u kojem odbijaju inicijativu za smanjenje školarina.

Naime, na prošloj sjednici Skupštine KS zastupnik DF-a Mario Vukasović predložio je inicijativu da se studentima na ovom fakultetu umanji cijena školarine.

Međutim, kako nam je kazao Melis Aščić, generalni sekretar studentske asocijacije ovog fakulteta "Studentis", ova inicijativa dovela bi do srozavanja kvaliteta nastave.

- Asocijaca se vać davno očitovala, prije tri godine, kada smo zahtjevali da nam se poveća školarina, kako bi se poboljšali uvjeti studiranja, kupila nova oprema. Zahvaljujući tome, već su krenuili radovi na fakultetu, kupuje se oprema, materijal za rad - kaže Ašćić.

On ističe da ukoliko se smanji cijena školarine, studenti više neće imati materijala za popravke zuba pacijenata koji dolaze na klinike ovog fakulteta.

- I mi smo time na gubitku, jer ne bi imali prakse. Svake godine fakultet će izbacivati 100 stomatologa koji ne znaju popraviti najmanji kvar na zubu, jer nisu imali prakse - navodi on.

On je zaključio da će studenti tražiti da se o ovom pitanju izjasne i svi profesori fakulteta.

pismo-stom

pismo-stom-1