VIJESTI

Načelnik Kaknja: Ne treba u prvom planu da bude skromna donacija, želimo da motiviramo ljude da pomognemo dječaku

Nakon odluke da se umjesto za vatromet novac donira za liječenje

E. Ma.

6.12.2016

Nakon što je vijest da općina Kakanj ove godine neće imati javni doček Nove godine jer će preusmjeriti novac za operaciju teško oboljelog sedmogodišnjeg dječaka Evelina Alajbegovića, izazvala mnogo pažnje i oduševljenja širom BiH, kontaktirali smo i načelnika Nermina Mandru koji je uz saglasnost i podršku građana donio ovakvu odluku.

Kako nam je rekao, cjelokupna zajednica se aktivirala, volonteri skupljaju novac na ulicama, uključile su se nevladine organizacije, privrednici, djeca u školama. Načelnik je kontaktirao građane putem Facebook profila općine Kakanj da se sredstva preusmjere, a građani su to jednoglasno podržali.

Dječak ima tumor na mozgu, a operativni zahvat bit će zveden u Njemačkoj, a koštat će 130.000 KM. Inače, za javni doček Nove godine Kakanj je planirao 10.000 KM.

U izjavi za Avaz.ba načelnik Mandra rekao da je ova vijest neočekivano dobila publicitet što mu nije bila namjera. Istakao je da ne treba u prvi plan da izađe ta skromna donacija već da se motiviraju i drugi ljudi koji mogu pomoći da spasu zdravlje i život malom dječaku.

- Sredstva od javnog dočeka nažalost nisu dovoljna za njegovo liječenje, ovo je ipak stvar lijepe geste i našeg osjećaja za dječaka o kojem se brinemo već nekoliko mjeseci i pokušavamo da dođe do njegovog ozdravljenja. Svake godine tradicionalno organiziramo doček Nove godine na otvorenom gdje nas zabavljaju uglavnom naši domaći, imamo Gileta, Denijala, mnogo dobrih pjevača koji naprave odličnu atmosferu. Ovaj put smo odlučili da to ne radimo i da ta skromna sredstva izdvojimo za liječenje malom Evelinu – kazao je Mandra.

Nažalost, naglasio je da je dječak teško bolestan i da je potrebno mnogo novca za njegovo liječenje.

- Uključili su se i kakanjski privrednici. Ovo što smo mi uradili je puno manje nego što je uradilo Udruženje poslodavaca općine Kakanj, djeca u školama, volonteri na ulicama koji sakupljaju pomoć...Želio bih da se drugima da veći značaj koji su uključeni u akciji da se pomogne našem Evelinu. Nadam se da ćemo uspjeti u narednim danima da skupimo neophodnu pomoć – kazao je Mandra.

Sredstva za liječenje Evelina Alajbegovića u Njemačkoj možete donirati pozivom na humanitarni broj 090 291 054. Pozivom donirate 2 KM.

kakanj