BIH

Prekinuto prvo ročište suspendiranom Goranu Salihoviću

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom VSTV-a

E. Ma.

6.12.2016

Prvo ročište suspendiranom glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH je prekinuto.

Salihović je tražio izuzeće predsjednika Prvostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake.

Njegov advokat Rifat Konjić kazao je da je izuzeće zatraženo zbog toga jer se protiv Švrake vodi istraga u Tužilaštvu BiH, što je Salihović naveo i u svojoj žalbi. Kako je Konjić rekao, Salihović je u žalbi napisao da prema njegovim saznanjima u Tužilaštvu postoji predmet koji se odnosi na Švraku. Konjić je obrazložio da je Švraka bio zainteresiran da se Salihović ukloni iz Tužilaštva kako bi on riješio svoj status.

Vi ste država

Član Komisije, sudija Goran Nezirović, pitao je Konjića da li su oni priložili dokaz za postojanje istrage i da li je postupajući tužilac u ovom predmetu Goran Salihović, Konjić je kazao da ne zna.

- Mi nismo dobili ovaj predmet iz Tužilaštva. Vi ste država, tražite ga vi - kazao je Kunjić.

Nakon ovog zahtjeva Salihovića, pripremno ročište je prekinuto, a kako je rekao Švraka, bit će upućen zahtjev VSTV-u da se izjasni na ovaj prijedlog da se on izuzme i da se zakaže novi termin.

Nakon ročišta novinarima se obratio Konjić koji je rekao da je Salihović u svojoj žalbi detaljno obrazložio zahtjev za izuzeće jer postoji predmet u Tužilaštvu BiH gdje je Švraka jedan od aktera.

(Video: E. MASLO)

- Tako ga je Salihović nazvao, pa i ja kažem da je akter. Zbog toga traži izuzeće imajući u vidu jednu tačku disciplinske tužbe gdje se Salihoviću stavlja na teret da je trebao zatražiti svoje izuzeće kada je u pitanju predmet Nikole Špirića - rekao je Konjić.

Na pitanje novinara radi li se o optužnici ili istrazi protiv Švrake, Konjić je rekao da ne može reći više osim što je naveo Salihović.

- On je rekao da je akter, svakako ne bi tražili izuzeće da je svjedok, nismo toliko blentavi, što bi rekli - kazao je Konjić.

Dodao je i da su dobili disciplinsku tužbu sa nekim zatamnjenim stranama, a to su ti "tajni podaci" koji se ne mogu čitati.

- Tužbu smo dobili 28. novembra, a nakon šest dana nam je zakazano ročište, a na tu tužbu imamo rok da damo odgovor u roku od 15 dana. Ovo Vijeće, odnosno predsjednik ove Komisije nije ispoštovao taj rok i mi smo to nezadovoljstvo iskazali - rekao je Konjić.

Dokumenti u kabinetu

On je rekao i da je da je Salihović odmah po pokretanju postupka dobio određene dokumente zajedno sa tužbom, no istog dana je udaljen iz Tužilaštva i svi dokumenti su ostali u kabinetu glavnog tužioca.

Salihović je prije samog ročišta izjavio kako se on nalazi pod medijskim linčem politike te da se taj linč proširio na cijelo pravosuđe, ali da on ipak vjeruje u VSTV-u.

Predsjednik VSTV-a Milan Tageltija izjavio je novinarima da vođenje postupka protiv sudija ili tužilaca gradi sigurnost konzistentnog sistema i povjerenje građana da u tom sistemu niko neće biti pošteđen.

- Nikada nećemo imati savršen sistem koji će onemogućiti ljudske greške i slabosti i ne možemo isključiti da će se i u budućnosti takve stvari dešavati - ocijenio je Tegeltija.

Sumnjiči se za niz nepravilnosti

Podsjetimo, Ured disciplinskog tužioca (UDT) Salihovića u pet tačaka tereti za niz protivzakonitih i nečasnih radnji, zbog čega će zatražiti njegovo trajno razrješnje sa svih dužnosti, odnosno da više uopće ne može biti tužilac Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH. Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića