BIH

Goran Salihović stigao na prvo ročište disciplinskog postupka

Suspendirani glavni tužilac Tužilaštva BiH pred Komisijom

E. Ma

6.12.2016

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) danas će bit održano prvo ročište u disciplinskom postupku protiv supspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića.

Prije početka sjednice komisije Salihović se obratio medijima te u kratkoj izjavu kazao da se navodno protiv njega vodi medijski linč od strane politike, ali da on ima povjerenje u VSTV i Disciplinsku komisiju.

Podsjetimo, Ured disciplinskog tužioca (UDT) Salihovića u pet tačaka tereti za niz protivzakonitih i nečasnih radnji, zbog čega će zatražiti njegovo trajno razrješnje sa svih dužnosti, odnosno da više uopće ne može biti tužilac.

Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH. Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića