VIJESTI

Podignuta optužnica u predmetu "Kruna"

Saopćenje Tužilaštva BiH

Srna

6.12.2016

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Branislava Sekulovića, državljanina Srbije za kojim je ta zemlja raspisala potjernicu zbog teškog ubistva, a koji je nedavno uhapšen na graničnom prelazu Brod prilikom pokušaja ulaska u BiH iz Hrvatske sa lažnim pasošem na ime Mario Trivan. 

Optuženi se tereti da je od 2013. godine neovlašteno kupovao informacije i dokumente sa ličnim podacima sadržanim u izvodu iz matične knjige rođenih i izvodu iz matične knjige državljana BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Sekulović se tereti da je neovlašteno koristio lične podatke državljanina BiH Marija Trivana bez njegovog znanja, skrivajući svoj identitet, te kupljene dokumente upotrijebio za dobijanje lične karte BiH sa Trivanovim podacima i svojom fotografijom. 
 
Nakon toga pribavio je i putnu ispravu za ovaj identitet, koju je upotrebljavao za prelaske granice BiH i drugih država sa kojima BiH ima uspostavljen bezvizni režim prelaska granica, te pribavio lažnu vozačku dozvolu na isto ime koju je koristio u pravnom saobraćaju. 

Navedenim radnjama optuženi je istovremeno počinio krivična djela i prema državi BiH ugrožavajući tako sistem za evidentiranje ličnih podataka i ličnih dokumenata državljana BiH, a koji administrira Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/, prouzrokujući štetne posljedice po BiH. 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedopuštena trgovina u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno korištenje ličnih podataka i krivičnim djelom falsifikovanje isprave. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Za Sekulovićem, koji se po rješenju Suda BiH nalazi u pritvoru od 22. oktobra, Viši sud u Beogradu raspisao je potjernicu i izdao nalog za hapšenje u decembru 2007. godine.