GLOBUS

Oglasio se izbornik iz Teksasa: Zašto neću glasati za Trumpa

Christopher Suprun, medicinski radnik iz Teksasa

Redakcija

6.12.2016

- Ja sam jedan od 538 američkih izbornika, Republikanac zvanično izabran da 19. decembra glasam za američkog predsjednika – počeo je svoj komentar u današnjem The New York Timesu Christopher Suprun, medicinski radnik iz Teksasa.

U svom je tekstu on objasnio razloge zašto neće glasati za Donalda Trumpa, "za nekoga ko na dnevnoj bazi pokazuje da nije kvalificiran za poziciju predsjednika SAD".

Suprun navodi i da pobjednik nedavnih izbora "svakodnevno objavljuje tvitove" o svemu i svačemu.

- Ali je čekao dva dana da izrazi svoje žaljenje zbog napada u Ohaju. On ne podržava i ne ohrabruje razlike u društvu, već sije strah i stvara mržnju - napisao je u svom tekstu ovaj izbornik iz Teksasa.

Ističe da je takvo ponašanje "sasvim neprihvatljivo".

- Gospodin Trump stalno nam pokazuje da nije dorastao standardima našeg društva. Ako se uzmu u obzir njegove javne izjave, nije jasno kako Izborni koledž može to ignorirati i smatram da ga ne trebamo izabrati. Gospodin Trump ne razumije da Ustav SAD jasno zabranjuje predsjedniku da prima novac ili poklone od stranih vlada. A mi imamo izvještaje da njegova organizacija ima poslovne odnose u Argentini, Bahreinu, na Tajvanu i drugdje. On može biti smijenjen već u prvoj godini mandata, obrzirom na to kako odgovara na primjedbe o finansijskom sukobu interesa - napisao je Suprun.

Tokom cijelog teksta za  The New York Times, on ističe kako je uvjereni Republikanac, koji slijedi tradicije ove stranke koje je postavio još Abraham Lincoln, ponosno ističe učinke vlasti Ronalda Regana, ali i naglašava da "nije dužan svojoj stranci koju više voli nego neki njeni lideri".

- Ali jesam dužan svojoj djeci kojoj moram ostaviti državu u koju se mogu pouzdati. Trumpu fali iskustva u vanjskoj politici i sposobnosti potrebne za vrhovnog komandanta vojske. Tokom predsjedničke kampanje više od 50 istaknutih Republikanaca, nekadašnjih zvaničnika nacionalne sigurnosti i eksperata vanjske politike potpisali su zajedničko pismo u kome se protive Trumpu, ocjenjujući da bi on mogao biti "opasan predsjednik". A on je, čak, izjavio da "Rusi trebaju hakirati emailove Hillary Clinton". To ohrabrivanje na kršenje naših zakona uznemirilo je mnoge kongresmene. A uznemirilo je i mene – navodi Suprun u svom komentaru.

Ističući i da predsjednik ne smije biti demagog, autor nadalje podsjeća kako je Trump pozivao svoje pristalice na nasilje i zagovarao odmazdu nad svojim kritičarima.

Suprun upozorava i na prve saradnike koje pobjednik predsjedničkih izbora u SAD bira, te naglašava da se i sam Trump može vrlo lahko opozvati već prve godine svog mandata zbog sukoba interesa.

- Izbornici koji imaju savjesti još uvijek imaju priliku da urade ispravnu stvar za dobro zemlje. Oni imaju pravnu i ustavnu obavezu da glasaju u skladu sa svojom savješću. Vjerujem da se oni trebaju ujediniti u podršci alternativi koju nudi Republikanska stranka. Ima časnih žena i muškaraca, poput guvernera Ohaja Johna Kasicha. Molim se da moje drage kolege izbornici urade svoj posao dobro i pridruže mi se u potrazi za tom alternativnom osobom – napisao je.